The Ocean Race

Dongfeng Race Team blijft aan kop

22:24

Dongfeng Race Team is als eerste aan de windstilten ontsnapt en heeft nog steeds de leiding. Zaterdag 3 januari startte in Abu Dhabi de derde etappe van de Volvo Ocean Race richting Sanya, China. Sindsdien is het een nek-aan-nek race met snel wisselende posities.

Leg 3 onboard Dongfeng Race TeamDe wind in de Golf is licht en variabel, dus de zeilers zijn continu op zoek naar druk zit en hoe de bries zal draaien. De talrijke manoeuvres langs de Iranese exclusion zone zorgen voor een gebrek aan slaap en eten. Dongfeng wist gisternacht de 1 mijl voorsprong uit de bouwen tot aanvankelijk ruim 10 mijl. Doordat schipper Charles Caudrelier en zijn mannen als eersten de zuidwesthoek van de Iranese exclusion zone namen, pikten ze eerder de nieuwe bries op. Inmiddels heeft Team Brunel de achterstand weten in te perken tot 4 mijl.

Kat en muis

“We spelen kat en muis”, verklaarde Carolijn Brouwer van Team SCA in de blog. “De één beweegt en stopt, en dan gaan wij weer vooruit om vervolgens tot stilstand te komen. Iedereen probeert een zuchtje wind te vangen om voorwaarts te komen. Het is een mooi spel om deel van uit te maken.”

Francisco Vignale, de Onboard Reporter (OBR) van MAPFRE, blogt eveneens over de hevigheid van de strijd: “Het is interessant om op deze intense manier te zeilen. De laatste 36 uur voeren we nek-aan-nek met de anderen. Met lichtweergebieden, exclusion zones, overstag- en gijpmanoeuvres, tankers, eilanden en stenen speelt strategie een grote rol. Je krijgt niet eens de tijd om te zitten en te eten.”

Abu Dhabi Ocean Racing OBR Matt Knighton schrijft: “Iedereen is meer aan dek geweest dan dat ze in hun bunk sliepen. Het lijkt alsof we de voorbije twee dagen elke twintig minuten overstag zijn gegaan of zijn gegijpt. Wat er om ons heen gebeurt, laat zich als beste omschrijven als tactische dogfight. Elk team probeert te raden in welke richting de wind zal draaien. Het ene uur is de linkerkant gunstig en het andere de rechterzijde.”

OBR Amory Ross van Team Alvimedica schetst het grotere plaatje voor de komende dagen: “We proberen ons een weg te banen naar het noorden richting de Iranese kust, waar een regelmatiger zeewind wordt voorspeld. Leg 3 onboard Team BrunelDie zal iedereen helpen om oostwaarts te komen richting India. De kustlijn en stabiele wind kunnen het spel bepalen, maar natuurlijk willen we het contact met de vloot niet verliezen. Uiteindelijk willen we er zeker van zijn dat we in de locomotief zitten als de zeewind begint op te bouwen. Het kan makkelijk een duidelijk geval worden van de rijken worden rijker. Dit kan erg snel gebeuren.”

Naaktzwemmen

Team Brunel had het zondag aan de stok met een plastic zak. OBR Stefan Coppers vertelt: “Binnen een kwartier verloren we veel op onze tegenstanders, dus Jens besloot om de romp te checken. Er zijn in de boot zes plekken waar hij het onderwaterschip met een kleine periscoop kan inspecteren. Bingo! Een grote plastic zak had zich om de kiel gevouwen. Louis Balcaen is degene die bij incidenten het water induikt.” En zo sprong de Belg poedelnaakt en gewapend met een duikbril overboord, tot groot vermaak van de voorbij varende mannen van Team Alvimedica.

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten