The Ocean Race

VOR: Dagelijks leven in Abu Dhabi

07:25

Twee dagen na elke etappefinish krijgen de zeilers van Team Brunel een week vrij. Deze dagen zijn bedoeld om uit te rusten, te trainen en bovenal te genieten van de familie. Iedereen doet dat op zijn eigen manier.

Topfit

Bouwe Bekking“Nog vijf keer”, roept manueel therapeut Mark Haak tegen Bouwe Bekking. De schipper van Team Brunel hangt geconcentreerd aan een twee meter hoog fitnesstoestel in de gym van het Khalidiya Palace Rayhaan hotel. Hij moet zichzelf twaalf keer optrekken. De 51-jarige Bekking is topfit. Zijn benen en armen zijn gespierd. Zijn lichaam is afgetraind. Zonder al te veel moeite volbrengt hij de oefening. Enkel de zweetdruppels op zijn gebruinde voorhoofd verraden een krachtinspanning.

“Tijdens de stopovers gaat het werk gewoon door”, zegt Bouwe Bekking terwijl hij met een handdoek het zweet van zijn hoofd veegt. “Alle ochtenden begin ik in de gym, waar ik elke dag een ander programma doorloop. Het is een combinatie van cardio- en krachtoefeningen. Tijdens een etappe verlies je niet alleen lichaamsvet, maar ook je spierweefsel neemt af en dan voornamelijk in je benen.”

Tijd voor familie

Beneden in de hoteltuin zit Gerd-Jan Poortman met zijn familie aan het ontbijt. Zoals bij de meeste jonge gezinnen is ook hier de ontbijttafel een slagveld van broodkorsten en halfvolle drinkbekers. Even verderop rennen de driejarige Melle en de tweejarige Loek over een aangrenzend grasveld. “Voordat ik mijzelf na een etappe weer vol overgave in het familieleven kan werpen, moet  ik wel even acclimatiseren”, zegt Poortman terwijl hij lachend zijn verloofde Eveline aankijkt. “Ruim twintig dagen een boot zo hard mogelijk over de oceaan zeilen, is wel even iets anders dan twee jonge kinderen opvoeden en vermaken. Zonder de steun van mijn familie zou ik deze race niet kunnen doen. Ik heb ontzettend veel respect voor Eveline. Het is voor een gemiddeld gezin haast niet voor te stellen. Ik ben nu bijna een jaar van huis. Al die maanden heeft ze in haar eentje het huishouden draaiende gehouden.”

Gerd-Jan Poortman met Melle en LoekVoordat Poortman van zijn familie kan genieten, moet hij net zoals de andere zeilers na de finish twee dagen beschikbaar zijn voor onder andere interviews en de medische check. “De derde dag na de finish zijn we vrij en schakel ik over in de relaxmodus”, vervolgt Poortman. “Ik probeer elke dag met de kids en Eveline aan het zwembad te liggen. Ook gaan we regelmatig op pad. Dit ligt helemaal aan het land en de stad waar de stopover gehouden wordt. Zo hebben we in Kaapstad de Tafelberg bezocht en zijn we naar een wildpark geweest. In Abu Dhabi gaan we vast nog wel een keer naar een shopping mall en volgende week zijn we van plan om met de kids een dierentuin te bezoeken.”
Overigens vieren niet alle zeilers kerstmis in Abu Dhabi. Rokas Milevičius, Pablo Arrarte, Louis Balcaen en Stefan Coppers vieren de kerstdagen met familie en vrienden in hun thuisland.

Schipperstaken

Schipper Bouwe Bekking heeft tijdens de stopovers een andere dagindeling dan de rest van de zeilers. “Na mijn dagelijkse fitnesssessie en ontbijt, fiets ik naar de teambase”, zegt Bekking. “Hier heb ik een dagelijkse vergadering met shoremanager Anita van Oeveren en onze teamdirecteur Gideon Messink. Tijdens deze meetings bespreken we allerhande teamgerelateerde zaken zoals de status van het bootonderhoud of welke sponsorverplichtingen er op het programma staan. Hierna ga ik bijvoorbeeld mijn e-mail bijwerken of geef ik een presentatie voor één van onze sponsoren.  Vanaf vrijdag zal ik net zoals de rest van de jongens overschakelen naar de ontspanningsstand en ga ik volop genieten van mijn gezin. In Zuid-Afrika heb ik dat gedaan in Stellenbosch, waar we gesmuld hebben van de prachtige natuur en het heerlijke eten. Wat we in Abu Dhabi gaan doen weet ik nog niet, maar we gaan zeker iets leuk ondernemen.”

“De boot staat op de kant en krijgt nu – net zoals de andere vijf VO65-boten – een onderhoudsbeurt. Op 28 december gaat hij weer het water in. Vanaf dat moment moet iedereen weer paraat zijn en beginnen we ons voor te bereiden op de volgende etappe naar Sanya, die op 3 januari van start gaat.”

 

Last modified: 5 mei 2021
Sluiten