The Ocean Race

Carolijn Brouwer onder contract bij Dongfeng voor Volvo Ocean Race

09:32

Dongfeng Race Team goes sailing in their re-fitted Volvo Ocean 65 as they begin training for the 2017-18 edition.

De eerste twee vrouwelijke bemanningsleden in de aankomende Volvo Ocean Race zijn bekend gemaakt. Het Chinese Team Dongfeng heeft de primeur. De Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer (43) mag na haar succes als stuurvrouw bij Team SCA in de vorige Volvo Ocean Race ook nu weer haar kunsten tonen. De Française Marie Riou is het andere vrouwelijke teamlid dat vandaag bekend werd gemaakt.

Na Simeon Tienpont is Carolijn Brouwer nu de tweede officieel aangekondigde Nederlander in de aankomende editie die op 22 oktober van dit jaar start. Dongfeng is het tweede team dat zich officieel aanmeldde als nieuw team en het eerste team op het water. Van de 8 boten zijn nu drie teams bekend: het Nederlandse Team AkzoNobel met daarop Simeon Tienpont als schipper, het Chinese Dongfeng met de Franse Charles Caudrelier als schipper en ook het Spaanse Mapfre met Xabi Fernández aan het roer.

Sterke teamgeest

Brouwer zeilde tweemaal eerder de Volvo Ocean Race, in 2001-2002 met Amer Sports Too en in de afgelopen editie met Team SCA. Haar doel voor de komende editie is duidelijk, winnen. “Ik ben er erg trots op dat ik nu deel uitmaak van Dongfeng”, aldus Brouwer. “Één van de redenen waarom ik graag met Dongfeng Race Team wilde varen, is hun sterke teamgeest. De Volvo Ocean Race is uniek. Het vormt de ultieme, fysieke en mentale uitdaging. Doordat je als een team fungeert, haal je het beste uit een ieder.”

Naast haar staat Marie Riou, die twee Olympische Spelen op haar naam heeft staan. Rio 2016 was haar laatste olympische optreden. Ze won vier achtereenvolgende wereldtitels in de gemengde olympische Nacra 17-catamaranklasse. De Française gaat in oktober haar debuut in de race maken. “Ik wil al sinds mijn tiende jaar meedoen aan de Volvo Ocean Race”, reageert ze. “Hoewel ik mijn voornaamste ervaring heb opgedaan in het inshore racen rondom de boeien, heb ik altijd willen zeezeilen. De Volvo Ocean Race is voor mij het hoogst haalbare binnen het offshore racen voor teams.”

(c) Martin Keruzoré/VOR

Schipper Charles Caudrelier is blij met deze aanvulling. Hij beschrijft de atletes als twee ‘buitengewoon getalenteerde zeilsters’. “Ik heb voor Carolijn gekozen, omdat ze ons in de laatste editie tijdens de havenraces meerdere keren versloeg aan het roer van Team SCA”, licht hij zijn keuze toe. “We weten allemaal dat zij een geweldige stuurvrouw is en dat ze een groot olympisch verleden heeft. Daarvoor heb ik veel respect. Dankzij haar olympische campagnes is ze snel aan het roer en weet ze precies hoe ze de boot moet positioneren.”

Meer vrouwelijke deelneemsters

Door een nieuwe regel in de Volvo Ocean Race wordt het aan boord nemen van vrouwelijke bemanning gestimuleerd. Het kan erg aantrekkelijk zijn om vrouwen aan boord te nemen omdat de boten met meer bemanning efficiënter te varen zijn. De samenstelling van de crew is op de volgende manieren mogelijk:

(c) Anna-Lena Elled / Team SCA / Volvo Ocean Race

  • 7 mannen
  • 7 mannen + 1 of 2 vrouwen
  • 5 mannen + 5 vrouwen
  • 7 vrouwen + 1 of 2 mannen
  • 11 vrouwen

De organisatie heeft al aangekondigd deze maand een vierde team bekend te maken. Of dat een Nederlands team is, is nog maar de vraag. Het is echter goed mogelijk. Nog steeds is er een aantal partijen in gesprek met de organisatie van de race en met mogelijke geldschieters.

Woensdag publiceerde Dongfeng nog een indrukwekkende video waarop te zien is hoe de gerefitte boot getest wordt op open water:

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten