The Ocean Race

AkzoNobel verlaat Hongkong op kop

10:22

Leg 6 to Auckland, start day. 07 February, 2018.

Woensdagmorgen verliet het Nederlandse team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont Hongkong in eerste positie. Daarmee wonnen schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning de start van de zesde etappe richting Auckland, Nieuw-Zeeland. Volgens het meest recente positierapport van 9 uur Nederlandse tijd gaat team AkzoNobel nog altijd aan kop, gevolgd door respectievelijk MAPFRE en Team Brunel.

(c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Verslechterende condities

De etappe begon in een 8 tot 10 knopen oostenwind. AkzoNobel, SHK/Scallywag en het eveneens Nederlandse Team Brunel gingen als eerste onder vol zeil over de startlijn. Met in hun kielzog de toeschouwersvloot. Kort nadat de zes Volvo Ocean 65’s het vasteland achter zich lieten, begon de wind toe te nemen tot 15-20 knopen. De enorme Code 0 zeilen werden dus vervangen door kleinere voorzeilen. Naar verwachting worden de condities de komende 24 uur slechter. “We zullen overwegend aan de wind varen, dus de eerste paar dagen worden zwaar”, zei Turn the Tide on Plastic-schipper Dee Caffari.

‘Tropical Storm Exclusion Zone’

“Het kan buiten Hongkong behoorlijk ruig worden”, beaamde team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont. “Ik sta niet raar te kijken als we heel sterke wind krijgen.” Met de voorspelling van een tropische cycloon met de daarmee gepaard gaande zware zeegang, besloot de raceorganisatie om een Tropical Storm Exclusion Zone in te stellen. Dat betekent een uitbreiding van 20 lengtegraden ten oosten van de Filippijnen om de ergste zeegang te omzeilen. De meeste weer routing softwareprogramma’s geven als snelste route die naar het noorden en oosten van de exclusion zone.

Als we naar de weermodellen kijken, wordt het direct de eerste 36 tot 48 uur volle bak gaan

– Bouwe Bekking, Schipper Team Brunel

Omgekeerde vierde etappe

(c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

De zesde etappe van de Volvo Ocean Race voert de vloot door de Straat Luzon (zeestraat tussen Taiwan en de Filippijnen), daarna in oostelijke richting alvorens de boten naar het zuiden door de Doldrums duiken. Dan volgt de zuidoostelijke koers richting het noordelijke punt van Nieuw-Zeeland.“Het is een lange race naar Auckland, van ongeveer 6.000 nautische mijlen. De route is bijna het omgekeerde van de vierde etappe”, aldus Xabi Fernández, schipper van klassementsleider MAPFRE.

“Als we naar de weermodellen kijken, wordt het direct de eerste 36 tot 48 uur volle bak gaan”, zo zei Team Brunel-schipper Bouwe Bekking. “Er zijn verschillende routeopties. Als je de verkeerde kiest, kan je gelijk al honderden mijlen achterop raken.” Voorlopig vaart Team Brunel in derde positie met de hoogste bootsnelheid. Verspreid over de vloot liggen de windsnelheden momenteel tussen de 19,5 en 23 knopen.

Omslagfoto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten