The Ocean Race

Abu Dhabi Ocean Racing wint eerste etappe VOR

12:33

Abu Dhabi wint etappe 1Team Abu Dhabi Ocean Racing heeft de eerste etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. De strijd was tot op het laatste moment spannend; het Chinese team zat Azzam op de hielen. Dongfeng kwam uiteindelijk 12 minuten later binnen. Ondanks de goede resultaten van Team Brunel de laatste week, finishten ze ruim vier uur later dan de koploper.

Team Vestas Wind finishte donderdagochtend in Kaapstad. Team Alvimedica, MAPFRE en Team SCA zijn nog onderweg. Hekkensluiter SCA wordt vrijdagochtend verwacht.

Op de hielen

“Ik ben emotioneler dan dat ik had gedacht”, vertelde Walker toen de boot eenmaal aan de steiger lag. “In de laatste paar uur hebben ze er alles aan gedaan om ons in te halen. Ze zaten de afgelopen tien dagen constant op onze hielen. Ik moet Dongfeng feliciteren voor hun fantastische prestatie.”

Slapeloos

Team Abu Dhabi Ocean Racing, voer, geleid door schipper Ian Walker, bijna de helft van de 6487 mijl lange etappe vanuit Alicante aan de leiding. Walker was de laatste paar etmalen voortdurend wakker, ondanks pogingen van het team om hem te laten slapen. Op het gezicht van de 44-jarige Brit was de uitputtingsslag duidelijk zichtbaar. “Hij kon niet slapen door de spanning”, schreef on board reporter Matt Knighton. “Zijn ogen zijn bloeddoorlopen, hij springt op bij iedere snelheidsdaling en we horen zijn gebruikelijke grappen niet meer.”

VOR_141105_shoemaker_6394Spannend tot op het laatste moment

In de laatste mijlen voor de finish kwam Dongfeng tot binnen een mijl afstand van Azzam. De organisatie had een live verbinding met de on board reporters en op de beelden van Knighton was de boot van Dongfeng duidelijk zichtbaar op de achtergrond. De karakteristieke Tafelberg zorgde voor een flinke windschaduw, waardoor de snelheid van beide boten terugliep tot onder de knoop.

Azzam kwam uiteindelijk om 15.10 UTC over de finish.

Foto Ian Roman/Charlie Shoemaker/Volvo Ocean Race

Last modified: 22 april 2021
Sluiten