Olympische Spelen

Postma aan de leiding bij Olympisch Test Event

09:54

Pieter-Jan Postma kende een vliegende start met een tweede en een eerste plaats in de twee races van dag twee van het Rio Olympische Test Event 2015. Daarmee gaat de Finn-zeiler aan de leiding. Ook Mandy Mulder en Coen de Koning openden zeer sterk met een overwinning. Marit Bouwmeester zakte naar een vierde plaats in het klassement. Windsurfer Van Rijsselberghe staat zesde.

Postma aan de leiding

ISAF SAILING WORLD CUP, HYERESPieter-Jan Postma begon sterk aan het olympische testevenement. Hij gaf de volgende reactie. “Natuurlijk gaaf om zo te beginnen zeker bij een piekevenement. Dat geeft vertrouwen. Vandaag had ik hele sterke starts en een goede strategie. De wind is niet makkelijk, de stroming is niet makkelijk. Je moet precies de juiste keuzes maken, dat is doorslaggevend en dat ging goed vandaag. Maar dat is precies het moeilijke hier. Morgen is alles anders. We varen op verschillende banen en de omstandigheden zijn eigenlijk nooit hetzelfde, ook niet op een baan. We moeten ons kunnen aanpassen. Morgen begint alles weer opnieuw en je moet wederom helemaal open staan. Dan win je een serie. Dat is het mooie van zeilen in Rio.”

“We willen deze week een aantal dingen aftikken, we kunnen nog niet op de zaak vooruit lopen. Maar het materiaal was goed, vandaag… Benieuwd hoe het de komende dagen is. Zoals gezegd, een ding is zeker, het is nooit hetzelfde.”

Mandy Mulder en Coen de Koning beginnen met een overwinning

Nacra17 zeilers Mandy Mulder en Coen de Koning openden de serie met een overwinning. De catamaran zeilers kwamen drie keer in actie en zeilden op de zee voor het strand van Copacabana.

Rio test event 2015. Mulder en de Koning. ZeilenCoen de Koning zei het volgende: “De wind was licht in het begin, we waren scherp zaten er lekker in. Kwamen tweede boven en we wonnen de race. Tweede race was ook goed. Derde race hadden we een slecht start en kwamen we er niet meer bij. Je moet er vanaf het begin bij zitten en altijd naar de wind kunnen varen. De wind is heel instabiel. Je moet oppassen dat je niet verwachting gaat hebben, aannames. Je moet het doen met wat je ziet. Het is elke keer anders.” “Maar dit geeft vertrouwen jazeker. We zaten er meteen goed in. Het liep lekker aan boord, we hebben de juiste beslissingen genomen qua kleding en materiaal. Morgen weer een dag.”

Rutger van Schaardenburg vijfde in Laser

Rutger van Schaardenburg scoorde ook vandaag een goede en een middelmatige race. Hij was tevreden en ook weer niet. Van Schaardenburg: “Ik ben tevreden met het zeilen, het ontbreekt in de scherpte. Ik maak kleine foutjes die pakken heel slecht uit. Daar baal ik van. De omstandigheden zijn natuurlijk vrij moeilijk. Genoeg dingen gaan goed, twee fouten die grote gevolgen hebben.”

Rio test event 2015. Van Schaardenburg. ZeilenKlassement: RS:X Mannen
1 Aichen Weng CHN 9
2 Piere Le Coq FRA 18
3 Byron Kokkalanis GRE 22
6 Van Rijsselberge 26

RS:X Vrouwen
1 Charline Picon FRA 17
2 Malgorzata Bialecka POL 18
3 Blanca Manchon ESP 22
9 Lilian de Geus 40

Laser vrouwen
1 Gintare Scheidt LTU 12
2 Page Railey USA 16
3 Veronika Fenclova CZE 17
5 Marit Bouwmeester 18

Laser Mannen
1 Toni Stipanovic CRO 4
2 Francesco Marrai ITA 10
3 Nick Thompson GBR 21
5 Rutger van Schaardenburg 22

Finn
1 Pieter-Jan Postm 3
2 Max Salminen SWE 7
3 Tapio Nirkko FIN 11

Nacra 17
1 Jones/Saunders AUS 4
2 Christiansen/Lubeck DEN 4
3 Kohlhoff/Werner GER 5
4 Mulder / De Koning 5

470 vrouwen
1 Chen / Gao CHN 4
2 Haeger / Provancha USA 4
3 Mills Clark GBR 7
11 Zegers-Kyranakou/ Van Veen 23

49erFX
1 Conti / Clapcich ITA
2 Maloney/ Meech NZL
3 Grael / Kunze BRA 5
10 Keijzer / Blom 16

 

Fotografie: Richard Langdon/Ocean Images.

Tags: , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten