Olympische Spelen

Olympische Spelen Tokyo: deze 6 dames verschijnen aan de startlijn

14:09

Nog even wachten en dan gaat de 32ste editie van de Olympische Spelen van start. De Zomerspelen vinden plaats van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 in Enoshima, Japan. Er zullen een aantal Nederlandse zeilers aan de startlijn verschijnen. In dit artikel stellen we de vrouwen van de Nederlandse olympische selectie aan je voor. Eerder lieten we je al kennismaken met de de 5 heren die hun opwachting maken in Japan.

© Sailing Energy

49erFX-zeilers Annemiek Bekkering en Annette Duetz

Annemiek Bekkering

Annemiek Bekkering (29) is van de nieuwe generatie topzeilers. Annemiek voelt zich aangetrokken tot de nieuwe ‘high performance’-klassen en zeilt zichzelf in de 29er jeugdklasse in the picture. Ze wint in 2005, samen met Kay Böcker, het Europees Kampioenschap. Later vaart ze als voordekker op de Elliott 6m klasse, voordat ze overstapt naar de nieuwe Olympische 49erFX-klasse. Eerst zeilt de stuurvrouw met Claire Blom, met wie ze een vijfde plaats bemachtigt op het WK in 2013. In 2014 vervolgt ze haar weg naar Rio met Annette en scoort een vierde plaats op het WK in Santander en vele top 3 en top 5 plaatsen op internationale wedstrijden.

Annette Duetz

Annette Deutz (27) begint op haar veertiende al fanatiek met wedstrijdzeilen. Sinds november 2013 vaart zij in de 49erFX, een nieuwe discipline binnen de Olympische Spelen in 2016. Ze vormt eerst een duo met stuurvrouw Nina Keijzer en vanaf seizoen 2014 zeilt Annette, op aangeven van het Watersportverbond, verder met Annemiek. In 2016 plaatst het tweetal zich voor de Olympische Spelen in Rio, waar ze als zevende in het klassement eindigen. Vanaf 2017 varen beide dames weer verder in de 49erFX en pakken ze in 2018 de wereldtitel bij het WK in Aarhus. In 2019 voegden ze hier de Europese titel aan toe bij het EK in Weymouth en kwalificeerden zij zich voor deelname aan de Olympische Spelen van 2021. Bij het WK in 2019 in Auckland verdedigen de dames hun wereldtitel en gaan zij vol vertrouwen verder.

© Richard Langdon/Sailing Energy/World Sailing

Laser Radial-zeiler Marit Bouwmeester

De zeilcarrière van Marit Bouwmeester (32) begon in een Optimist wanneer ze, naar eigen zeggen, “per ongeluk” in de Talentploeg komt. Later maakt ze de overstap naar de Splash en de Laser Radial. Ze vroeg aan de hoofdcoach van de Talentploeg wat het kost om Olympisch goud te winnen. Met het idee: ‘Ik wil de wereld in de Laser Radial domineren’, zet ze alles op alles. In 2011 wint Marit het Olympisch test-event in Weymouth, plaatst ze zich voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen en behaalt ze ook in datzelfde jaar de Wereldtitel Laser Radial in Australië.

Op de Olympische Spelen van London 2012 behaalt Marit een zilveren plak en in de aanloop naar de Spelen van 2016 blijft Bouwmeester bij de top van de wereld zeilen. In 2014 wordt ze voor de tweede keer Wereldkampioen op het ISAF Worlds in Spanje. Een jaar later wordt ze tweede op de Wereldkampioenschappen, tijdens het Europees Kampioenschap in 2016 maakt ze dit goed en haalt ze goud. Datzelfde jaar gaat ze voor de tweede keer naar de Olympische Spelen, met maar één doel voor ogen: goud behalen. Hiervoor slaagt ze met vlag en wimpel in Rio de Janeiro, want ze wordt Olympisch Kampioene in de Laser Radial. Zal ze dit jaar die prestatie in Tokyo kunnen evenaren?

© Sailing Energy

470-zeilers Lobke Berkhout en Afrodite Zegers

Lobke Berkhout

Lobke Berkhout (40) startte op haar tiende met zeilen. In 2001 stapt zij in de 470 Women. Inmiddels heeft zij bewezen een ware ster binnen deze klasse te zijn, want ze is maar liefst vijf keer wereldkampioene geworden in de 470, ze heeft  twee Olympische medailles op zak (zilver in 2008 met Marcelien de Koning en brons in 2012 met Lisa Westerhof). In oktober 2012 zette ze eigenlijk een punt achter haar professionele zeilcarrière, maar het Olympische vuur doofde nooit helemaal en ze stapt eind 2018 toch weer in de boot om samen met Afrodite nog één keer haar Olympische droom na te jagen.

Afrodite Zegers

Afrodite Zegers (29) is geboren in Griekenland. In 2012 wint ze het Wereldkampioenschap voor de jeugd. Van 2013 t/m 2018 zeilt ze samen met de Europees Jeugdkampioen Anneloes van Veen in de 470-klasse voor TeamNL Zeilen. Tijdens de Spelen in Rio worden ze vierde en grijpen zij dus net naast een medaille. Eind 2018 besluiten Zegers en Van Veen hun samenwerking te beëindigen en vervolgt Zegers haar ‘Road to Tokyo’ met vijfvoudig wereldkampioene in de 470 Lobke. Vol nieuwe energie zijn zij nu samen hun campagne richting Tokio 2021 ingegaan.

© Sailing Energy / World Sailing

RS:X-surfer Lilian de Geus

Lilian de Geus (29) stapte op haar twaalfde op een surfplank in Italië. In 2006 surft ze haar eerste clubraces en komt later uit in de Big Techno jeugdklasse. In aanloop naar de Olympische Spelen van London 2012 wordt Lilian uit 16 surfers geselecteerd voor een olympische campagne. Sinds 2013 is Lilian lid van TeamNL Zeilen en heeft ze een goede voorbereiding op haar ‘Road to Rio’ in 2016. Op  de World Cup 2014 in Palma en het Rio Testevent 2014 behaalt ze de zilver plakken. Op de ISAF Worlds 2014 in Santander eindigt ze als tiende. Op het Wereldkampioenschap in Eilat 2016 haalt ze haar eerste grote prijs, ze eindigt op een derde plaats en gaat vol vertrouwen richting de Spelen. In Rio de Janeiro vaart ze goed, maar door een aantal foutjes grijpt ze net naast het podium. Ze wordt vierde. Wel wist ze toen de medalrace te winnen.

Na het succesvol afronden van haar studie fysiotherapie in 2017, richt ze zich op de campagne richting de Olympische Spelen van Tokyo. In 2018 wint Lilian als eerste Nederlandse (Olympisch) windsurfster ooit de wereldtitel, en in 2019 behaalt zij de Europese titel in Palma de Mallorca. Het WK in 2019 pakt Lilian het brons en in 2020 herovert zij de wereldtitel bij het WK in Australië.

Omslagfoto: © Sailing Energy

Tags: Last modified: 13 juli 2021
Sluiten