Olympische Spelen

Olympisch zeilplatform ingestort door golven

15:03

De zeilers zijn naar Rio, maar is Rio klaar voor de zeilers? Afgelopen zaterdag stortte het hoofdplatform voor de zeilers in. Het water in de olympische baai is nog steeds vervuild en het olympisch dorp kampt met enige problemen.

De oorzaak van de vernieling van het zeilplatform zijn volgens het Rio 2016 Organisatiecomité de stormachtige omstandigheden van afgelopen zaterdag. Golven sloegen tegen het platform aan, waardoor het in het water verzakte. Er worden opnieuw vraagtekens gezet bij de Braziliaanse bouwnormen. Er raakte niemand gewond. Volgens woordvoerder Mark Adams van het International Olympic Comité valt het allemaal reuze mee.  “In aanloop naar de Spelen gebeuren zulke dingen eenmaal.”

Volgens de organisatie gaat het verantwoordelijke bouwbedrijf het platform opnieuw opbouwen en is het op tijd af voor de start van de zeilwedstrijden op 8 augustus.

Omstreden 

Met de politiek onstabiele situatie in Brazilië en de financiële problemen waar het land mee kampt,  lijkt Rio de Janeiro niet de meest voor de hand liggende stad om de Olympische Spelen te organiseren. En dat is ook zo. Anderhalve maand voor de Olympische Spelen heeft de gouverneur van Rio de Janeiro de financiële noodtoestand uitgeroepen. Daaropvolgend heeft de Braziliaanse overheid zo’n 750 miljoen euro vrijgemaakt om de stad uit de noodtoestand te krijgen. Nouja de stad, het geld wordt geïnvesteerd in de infrastructuur, veiligheid en het milieumanagement voor sporters en bezoekers van de Olympische Spelen. De lokale bevolking ziet er weinig van terug.

Volgens de ‘betrouwbare’ burgemeester Eduardo Paes hoeven bezoekers van de Olympisch Spelen zich in geen geval zorgen te maken. Dezelfde burgemeester beloofde voorafgaand aan de Spelen dat het olympische water 80 % schoner zou zijn. In augustus 2015 kwam Paes terug op zijn uitspraak als blijkt dat de baai van Guanabara nog steeds ernstig vervuild is. Volgens verschillende internationale onderzoeken kan het verontreinigde water de gezondheid van de watersporters in gevaar brengen. Net als de International Sailing Federation ziet het olympisch comité onvoldoende ernst in de zaak en vinden de Spelen gewoon plaats in deze soevereine staat.

 

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten