Olympische Spelen

Matchraceteam:’we bleven strafrondjes draaien’

19:04

Het Nederlandse matchraceteam is uitgeschakeld voor de halve finale tijdens het olympisch zeiltoernooi. In de kwartfinale verloor het drietal van Australië. Volgens de zeilsters kwam dat vooral door een  serie dubieuze beslissingen van de jury. “We bleven maar strafrondjes draaien.”

“Ik wil de televisiebeelden heel graag terug zien. Maar we kregen vandaag onder meer een penalty voor pompen, het snel heen en weer bewegen van het zeil,” aldus Renée Groenveld. “Terwijl we alleen maar van koers aan het veranderen waren. Het is bizar dat je daar een straf voor krijgt. We zitten heel positief in onze boot, maar het gevoel dat wij iedere keer een penalty krijgen. We hoeven niet eens meer te kijken voort wie de strafvlag omhoog gaat. Wat we ook doen, wij worden gestraft. Dat is deze hele spelen zo. Al gisteren kregen we al een stuk of vijf strafrondjes uitgedeeld. We hebben er met deskundigen binnen ons team achteraf naar gekeken en die zeggen ook: dit klopt gewoon niet.”

“Ik ben er helemaal klaar mee,” reageert middenvrouw Annemieke Bes. Haar stuurvrouw Renée Groeneveld zegt dat een jury bij het matchracen hoort. “Ik vind wel dat de jury tijdens deze Olympische Spelen voortdurend twijfelachtige beslissingen neemt. Niet alleen bij ons, ook maar bij andere teams. Matchracen blijft en is een superleuk spel, maar wij hebben er nu wel even een zure nasmaak van.”

Morgen varen de oranje-zeilers om een olympisch diploma. “Natuurlijk is dat niet leuk. Maar iedereen die de halve-finale niet heeft gehaald zit met een chagrijnig gezicht in de boot. Het is wel zaak om ons nu op te laden. Om deze spelen met zijn drieën goed af te sluiten.”

De zeilsters wekten deze week de indruk dat het niet zo boterde tussen elkaar. Maar dat vermoeden wordt door het drietal meteen de kop ingedrukt. “Helemaal niet. Het gaat tussen ons juist beter dan ooit. Natuurlijk hoef je niet klef met elkaar te zijn. We doen buiten de boot allemaal ons eigen ding. In de boot zijn we een echt team. Dat we het goed met elkaar hebben, is juist erg fijn.”

Wat ze na deze olympische campagne gaan doen, weten de zeilsters niet. “Eerst op vakantie,” klinkt het in koor. Marcelien Bos-De Koning lachend: “Ik ga altijd door, desnoods tot mijn tachtigste.”

Tekst Eric van Staten

Foto Richard Langdon

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten