Olympische Spelen

Marit Bouwmeester: “Misschien ben ik morgen super blij”

16:42

Marit Bouwmeester ging vanmiddag voor een gouden medaille. De 23-jarige Friezin vocht tijdens de medalrace als een leeuwin, maar moest de Chinese voor zich dulden die het goud pakte. Met gemengde gevoelens keerde Marit terug van het water.

“We hebben de afgelopen jaren steeds toegewerkt naar goud. Na de finish waren mijn eerste gevoelens daarom  die van teleurstelling. Misschien ben ik morgen super blij. Nu het is vooral jammer dat ik het niet heb afgemaakt. Ik had een super goede start, maar kwam snelheid tekort aan de wind. Voor de wind kwam ik iedere keer goed terug. Ik ben het sterkste met afwisselende windomstandigheden. De hele week heeft het hard gewaaid. Nu ook weer, harde wind met vlak water. Ik had voortdurend het idee dat ik op een wilde stier zat, die mij eraf wilde schudden.”

“Je werkt zo lang heel egoïstisch naar dit moment. Ik denk ik voor vrienden en familie niet altijd de leukste ben geweest. Het was wel supertop om langs de plek te varen waar iedereen de race volgde en de aanmoedigingen te horen.”

“Ik denk dat de Chinese vandaag terecht heeft gewonnen. Ze was in het voordeel met deze windomstandigheden. Het kwam vandaag echt aan op Bitch Fight. Met vier meiden hebben we gestreden om een ding. Het was ontzettend spannend. Ook door de jury. Je weet nooit waar ze naar kijken. De eerste race van de Spelen kreeg ik een penalty, wat ik niet begreep. Het is maar net hoe die oude mensen het opvatten. Ik heb daarom geprobeerd legal en safe te zeilen.”

Volgens Marit uit het Friese Warten had ze kunnen winnen, maar ook buiten het podium kunnen belanden. Dat is nu de Ierse overkomen die bijzonder sterk met vier overwinningen aan het zeiltoernooi begon. “Van ons vieren was zijn wel de minste, denk ik. Ze heeft goed gevaren, vooral door haar gewicht.”

“Het is wel bizar om vier jaar te trainen in Weymouth op de wisselende omstandigheden. En dat het uitgerekend deze week alleen maar hard heeft gewaaid. Maar het is toch belangrijk om alles voorbereid te zijn. Het is zeker een voordeel geweest dat we hier zoveel hebben gezeild. Het heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven.”

Ga je door naar Rio in 2016? “Na vandaag heb ik nog wel wat goed te maken. Ik denk het dus wel.”

Tekst en foto Eric van Staten

Tags: Last modified: 21 mei 2021
Sluiten