Olympische Spelen

Marit Bouwmeester: ‘Ik moet het nu afmaken’

19:30

“Morgen ga ik knallen,” zei Marit Bouwmeester gisteren. “Ik wil als klassementsleidster aan de medalrace beginnen.”  De Friezin hield woord en staat inderdaad twee dagen voor de beslissende medalrace eerste samen met de Chinese Lijia Xu. Het wordt maandag ongekend spannend, want ook de Belgische Evi van Acker is nog in de race voor goud.

“De eerste race vandaag was wat teleurstellend. Downwind had ik die laatste twee boten moeten pakken. Omdat ik een zesde plaats als aftrek had, besloot ik de tweede race er vol tegenaan te gaan. Ik ben blij dat ik deze wedstrijd heb gewonnen. Als ik had mogen kiezen voor de spelen dan had ik wat minder wind gekozen. Maar je hebt hier geen invloed op. Je moet het doen, met wat je krijgt. Ondanks mijn lichtere gewicht, sta ik gelijk met die andere meiden. Nu moet en kan ik het afmaken. Het weer gaat omslaan. Ik heb veel zin in maandag. Wat minder wind is voor mij een mooie uitgangspositie.”

Nooit eerder is het zo spannend geweest in de Laser Radial klasse. Wie voor de anderen eindigt, wint. “Het wordt een lastige race. De medalrace baan ligt vlak onder de kant.”

Op de rustdag morgen zal Marit zich zoveel mogelijk afsluiten van de buitenwereld. “Ik ben wel een beetje een einzelgänger. Ik ga wel bij de medalrace van de Finnklasse kijken. Ik wil zien hoe de baan erin ligt. Verder lekker ontspannen.”

Ondanks een week met veel wind, wat veel energie en kracht heeft gekost, voelt Marit zich fysiek prima. “Het grootste probleem is om op gewicht te blijven. Je verbruikt namelijk heel veel energie. Ik ben constant aan het eten. Ik kan geen voedsel meer zien. Over twee dagen stop ik met eten.”

Volgens de Laser Radialzeilster zullen haar tegenstanders maandag ook in topconditie aan de start verschijnen. “Tijdens de rustdag kunnen we allemaal herstellen. Evi en die Chinese zullen als tijgers terugkomen. Aan mij om ze te verslaan.”

Met haar trainingsmaatje Claire Blom heeft Marit veel getraind op de medalrace baan. “We hebben wel een bepaalde tactiek en strategie hoe daar te zeilen.  Het was geen favoriete baan voor mij. Maar inmiddels heb ik wel geleerd hoe je daar moet zeilen. Ik denk dat ik de meest allrounder ben van de kanshebbers. Ik denk ik een realistische kans heb om te winnen.”

Evi van Acker: “Het wordt een prachtige finale. Ik sta op een punt achterstand. Misschien wordt een Belgie-Nederland duel, maar we moeten die Chinese ook niet onderschatten. Zij kiest vaak de goede kant. De windkracht maakt mij niet uit. De beste zal winnen,” aldus Evi die haar teennagels al goud heeft gelakt.

Tekst Eric van Staten

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten