Olympische Spelen

Dorian van Rijsselberge: “Mooi als ik het morgen kan beslissen”

18:53

Dorian van Rijsselberge kan het olympisch surftoernooi morgen al beslissen. Na acht races heeft hij een voorsprong van 15 punten opgebouwd op zijn directe belagers Nick Dempsey (GBR) en Toni Wilhelm (GER).

“Het zou inderdaad mooi zijn als ik het zondag al kan afmaken. Het zou geweldig zijn en een droom doen uitkomen. Maar ik ga er zelf niet vanuit. Het is top hoe het gaat en ik ben blij en happy.”

Bij terugkeer in de haven werd Dorian gisteren opgewacht door Prins Willem Alexander en Maxima. “Ik had ze op het water al even gezien. Ze hebben beide races van mij gevolgd. Dat is best wel iets bijzonder voor mij. Ze vertelden dat ze van mij hadden genoten. Het is mooi als mensen die niet zo vaak windsurfen volgen, hier toch van genieten. Prins Willem Alexander heeft er best wel verstand van. Het is een hele eer dat ze hier waren.”

In de afgelopen acht races heeft Dorian een derde plaats als slechtste resultaat staan. Hij heeft al vijf races gewonnen. “Natuurlijk ben ik hier ontzettend trots op. Dat mag denk ik ook wel. Aan de andere kant ben ik hard voor mezelf. Ik kom hier niet om achteraan te varen. Als ik geen fouten maak, dan vaar ik top drie.”

De laatste uitspraak lijkt valse bescheidenheid. Dat de Texelaar olympisch kampioen gaat worden, staat nu al vast. Zijn tegenstanders kunnen gaan strijden om het andere ere-metaal.

De komende dagen wordt er minder wind verwacht. “Ik vind het allemaal prima. Ik vrees mijn tegenstanders niet bij minder wind. De top zes is redelijk gewaagd aan elkaar. We kunnen allemaal met minder wind goed varen.”

Veel zeilers zie je buigen voor de olympische druk. Dorian oogt uitermate ontspannen. “We hebben heel erg geoefend om de routine erin te houden. Tijdens de pre-Olympische Spelen  en ook Silver for Gold hebben we dezelfde dingen. En dan doen we nu ook. Iedere dag doen we na afloop even een drankje. Belangrijk is het om vertrouwen te hebben in jezelf. Weten dat je het kunt. In jezelf geloven en blijven dromen.”

Heeft Dorian voor morgen een aangepaste strategie? “ik ga gewoon netjes varen.”

Tekst Eric van Staten

Tags: Last modified: 21 mei 2021
Sluiten