Olympische Spelen

Dorian van Rijsselberge: “Ik heb genoten”

15:58

Dorian van Rijsselberge is nu officieel olympisch kampioen. Hij sloot in stijl af en won ook de afsluitende medalrace.

“Het winnen van goud is mooi, maar als je dan ook nog de medalrace wint, dan is dat helemaal prachtig. En dan al die Nederlanders die aan de waterkant stonden. Ik hoorde daar geen Engels tussen.”

Besef je al een beetje dat je olympisch kampioen bent.

“Het circus gaat nu echt beginnen. Vandaag tijdens het ere-rondje bij Fort Nothe waar het publiek zat, dat voelde echt als een afsluiting. Eergisteren, na de beslissende 9e race, heb ik niet echt kunnen afsluiten. En nu wel en dat is heerlijk. Vanaf de tweede ronde heb ik alleen maar genoten op mijn surfboard. Ik hoorde de aanmoedigingen en toen heb ik wel even gelachen.”

Wat maakte het verschil deze week tussen jou en je tegenstanders?

“Mijn coach sprak onder meer met zijn Britse collega. De hele week zaten ze erop te wachten dat ik een fout zou maken. Maar dat gebeurde niet.”

Er is wat commotie ontstaan over het feit dat je laatste fleetrace niet hebt uitgevaren. Wat heb je hier van meegekregen. “Wel het een en ander. Ik besteed er geen aandacht aan. Ik vind het een beetje onzin.”

Je hebt de komende tijd de nodige plichtplegingen en daarna?

“Ik ga eerst terug naar Texel en misschien daarna naar Los Angeles om daar een beetje te kitesurfen. Dat ik vandaag misschien mijn laatste surfwedstrijd heb gevaren (surfen verdwijnt van het olympisch programma) bezorgd  mij geen emoties. Meer voldoening. Ik wil dit eerst afsluiten en dan zien we wel weer verder. Deze medaille is een bekroning op de afgelopen vier jaar. Vanaf het begin met Casper Bouman, die mij in het begin ontzettend heeft geholpen. Van hem heb ik allerlei trucjes geleerd. En natuurlijk ook mijn coach Aaron. Er zijn veel mensen die hier een bijdrage aan hebben geleverd. Ik blijf erbij dat windsurfen een olympische sport moet blijven. De gretigheid om met surfen door te gaan is er zeker nog bij mij. Ik zou een campagne wel anders aanpakken. Ik denk dat ik zou verhuizen waar ik altijd kan surfen om minder te hoeven reizen. Een eigen, vast stekkie. Maar kitesurfen is ook een mooie nieuwe uitdaging.”

Deze medaille levert je een premie van 30.000 euro op, wat ga je daar mee doen?

“Dat wist ik niet eens. Ik zet het wel op een spaarrekening. Ik heb geen specifieke wensen, ben al heel gelukkig.”

Komt er nu een Van Rijsselberge pleintje op Texel?

“Dat weet ik niet. Ik hoorde wel dat er door de plaatselijke bakker Van Rijsselberge tompoucen worden verkocht, met een foto van mij erop. Ze zijn nu in de aanbieding.”

Tekst Eric van Staten

 

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten