Nederlandse wedstrijden

Zeilwedstrijd tussen de windmolens

Geslaagde editie van de Windmill Cup

14:02

De eerste gedachte is dat zeilen en windturbines niet direct hand in hand gaan, maar niks is minder waar. Op zaterdag 7 oktober vond de eerste editie van de Windmill Cup plaats. Een zeilwedstrijd die tussen de 89 windturbines van Windpark Fryslân door laveert. En dat bleek een groot succes te zijn!

Onder het motto: “Windenergie, we kunnen er niet omheen dus gaan we er maar doorheen”, is er een wedstrijd ontstaan die de deelnemers dwars door ’s werelds grootste windpark op een binnenwater voert. Tijdens de aanleg van het windpark was het vaarwater afgesloten, maar inmiddels is dat weer opgesteld.  Windpark Fryslân wil dit graag aan de watersporters laten weten en had daarom aan ‘het opgeheven Nacht en Ontijrace-comité’, de vraag gesteld of het leuk zou zijn om een zeilevenement te organiseren dat recht door het windpark heengaat. Na wat bedenktijd en meerdere gesprekken met de KWS-Sneek begon het enthousiasme steeds groter te worden…

145 schepen

Op zaterdag 7 oktober was het zover: de Windmill Cup werd voor de eerste keer gevaren. 145 schepen gingen de strijd met elkaar aan. De deelnemers werden onderverdeeld in zeven klassen: ORC, VA Aken, Ronde en Platbodems, SW Klasse 1, SW Klasse 2, SW Klasse 3 en SW Klasse 4. De 750 zeilers die meededen, moesten constant rekening houden met de tientallen windturbines. Niet alleen door er omheen te varen, maar ook met de wind die de wieken veroorzaakten.

Wie het er het beste vanaf heeft gebracht? Check dan de uitslagenlijst, die je hier vindt.

Lovende reacties

De reacties die de deelnemers op de Facebook-pagina van het evenement schreven, zijn lovend. Zo zijn woorden als ‘Nog even nagenieten’, ‘Een prachtig weekend’ en ‘Het evenement stond als een huis’ te lezen.
Binnenkort kun je nog veel meer lezen over de Windmill Cup in een artikel dat in het magazine verschijnt. Dit verhaal is van de hand van Wieke van Oordt.

Omslagfoto  © Klaas Wiersma Media

Tags: Last modified: 12 oktober 2023
Sluiten