Nederlandse wedstrijden

Zeilen, bomen, jagen, manoeuvreren, navigeren en geen motor gebruiken

17:59

Voor het tweede jaar op rij is er geen Strontweek, maar gevaren wordt er wel! De 47e editie van de Strontrace en het Beurtveer zijn namelijk aan de gang. Op maandag 18 oktober vertrokken er wel degelijk een aantal schepen vanuit Friesland naar Warmond of Amsterdam. Al zeilend, bomend en jagend bewegen de historische zeilvaartuigen zich voort, want moderne navigatiemiddelen of hulp van de motor zijn niet toegestaan. Inmiddels zijn de eerste historische zeilvaartuigen weer in Workum gearriveerd.

Strontrace

De Strontrace wordt in drie klassen gevaren: de Lichte, de Zware én de Vrije klasse. In de Lichte klasse doen over het algemeen Skûtsjes, Westlanders of vergelijkbare platbodems mee en in de Zware klasse doen de grote schepen, als Klippers, Zandaken of Kraken mee. Op de hand worden deze grote schepen door Nederland geloodst. Zeilend, bomend en jagend is dit zwaar en vergt het een heel lange adem en uithoudingsvermogen van de bemanning. Een schip in de zware klasse heeft meestal acht of negen bemanningsleden mee, het exacte aantal wordt bepaald door de afmetingen van het schip, de tuigage en het laadvermogen. In de Vrije klasse kan worden deelgenomen zonder de ‘beperking’ van het aantal bemanningsleden.
Naar het schijnt heeft skûtsje Sterke Jerke heeft woensdagochtend 20 oktober in alle vroegte de Strontrace gewonnen.

Beurtveer

Behalve aan de Strontrace doen er dit jaar dertien schepen aan het Beurtveer mee. Kort na de start van de Strontrace start het Beurtveer. Zo’n twintig tjalken en klippers doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een heuse puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen. Ook de eerste Beurtveer-deelnemers zijn al binnen. Als eerste Beurtschip was rond de klok van 02:30 uur de Eenvoud gefinisht in de haven van Workum. Of zij ook hebben gewonnen is nog onduidelijk, want de rusttijden moeten nog van de eindtijden worden afgetrokken.

Vrijdag 22 oktober is het aan de journaal- en protestcommissie om een oordeel te vellen over de journaals en de ingediende protesten. Met name in het Beurtveer lijken de verschillen klein en zullen de genoteerde tijden in de journaals de uiteindelijke winnaar van de brijlepel bepalen.

Wil je de deelnemers volgen? Klik dan hier.

Omslagfoto: Vereniging Zeilvracht

Tags: Last modified: 26 oktober 2021
Sluiten