Nederlandse wedstrijden

Twintigste 200 Myls solo

10:57

200 Mijl in je eentje zeilen over het IJsselmeer, de Noordzee of Waddenzee. Helemaal alleen aan boord en volledig aangewezen zijn op jezelf. Een uitputtingsslag waar zich elk jaar weer rond de honderd deelnemers voor inschrijven. Ook dit keer, voor de 20ste editie. De weersomstandigheden lijken ideaal. Dit wordt een race uit het boekje.

20e 200 Myls soloTheo Hin is ervaren; hij doet dit jaar voor de twaalfde keer mee. “Het is een kick om tweehonderd mijl alleen af te leggen. Telkens als ik over de finish zeil heb ik het gevoel een superprestatie te hebben geleverd.” We vragen Theo hoe zijn hij boot op orde brengt voor deze wedstrijd. Zijn Hanse 400 Geisha voldoet aan alle veiligheidseisen die het bestuur van de 200 Myls ‘SOLO’ eraan stelt. En die eisen zijn strikt, ISAF3. De 24-uursrace, waar Theo ook bijna elk jaar aan meedoet, stelt eveneens hoge eisen aan de veiligheid en die race is altijd een paar weken voorafgaand aan de 200 Myls ‘SOLO’. Geisha is daarmee eigenlijk gewoon altijd op orde.

Hoe bereid je jezelf voor?

Voor Theo begint de race al twee weken vóór de start. Vanaf dat moment houdt hij de weersvoorspellingen in de gaten. Windfinder, Windguru, Weeronline en Meteo Schiphol bekijkt hij meerdere keren per dag. En dit jaar werden de voorspellingen met de dag beter: een mooi windje en veel zon.

Eten is erg belangrijk. Inmiddels weet Theo wat hij nodig heeft. En omdat hij tijdens de race geen boodschappen wil doen, slaat hij alles vooraf in. “Bij slecht weer heb ik veel soep en warme chocolademelk aan boord. Dat is zo lekker wanneer je het koud hebt. Is het weer gunstiger, dan vind ik lichte rijstmaaltijden beter. En ik heb altijd kapucijners met spek mee. Die zijn gemakkelijk klaar te maken en heerlijke kost voor onderweg.” Daarnaast liggen de kastjes vol met brood, afbakbroodjes en chocola, veel chocola. “Je blijft ’s nachts beter wakker als je zo af en toe (of vaker) chocola eet. Ik heb ook overal flessen water staan. Na een zeilwissel heb ik altijd enorme dorst en dan drink ik meteen zo’n fles leeg. Die zeilwissels zijn zwaar en vreten energie.”

Lees het hele verhaal van Klaas Smit over de 200 mijls solo in het novembernummer van Zeilen.

 

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten