Nederlandse wedstrijden

Telefonisch verslag vanuit de Ronde om Noord-Holland

Redacteur Marit vaart mee

12:10

Op de langste dag van het jaar begon vrijdag de Ronde om Noord-Holland voor Lelystad. Redacteur Marit vaart mee op Emergo, een Feeling 346 DI, en vertelt vlak voor de finish in IJmuiden vanuit de boot hoe het is gegaan.

“Op dit moment zijn we precies 24 uur bezig en varen we over de Noordzee richting IJmuiden. Er is best wat deining dus er zijn wel een paar zeezieken aan boord.” Drie van de zeven opvarenden deden vorig jaar ook mee met de ronde, voor de andere vier is het de eerste keer. Hoeveelste ze staan weten ze niet, maar de boot is vrij langzaam dus er zitten niet veel deelnemers achter ze. “We startten in de eerste klasse en werden bij de Markerwadden al ingehaald door de eerste ORC boten.”

De sluis bij Enkhuizen

Zonsondergang

Er is wel flink getrimd. Zelfs de (klap)kiel is onderweg bijgesteld. Door het veranderende weer zijn ook de code-zero en de spinnaker gebruikt. Na de eerste rakken is er tijd voor avondeten in Enkhuizen waar ze aan mogen leggen zonder wedstrijdtijd mee te laten tellen. “Wij hadden nasi gekookt, dat was wel goed voor de sfeer want daarvoor hadden we moeten kruisen in de regen. Daar wordt niemand vrolijk van.” 

Na een mooie zonsondergang varen ze de nacht in en het wad op. “Dat was wel oppassen in het donker want je moet in de vaargeul blijven. Maar wel leuk zeilen.” Met de ervaren groep is dat geen probleem. Onder Texel door wordt koers gezet richting IJmuiden. 

Tactiekbespreking

“Wat het leuk maakt is dat we een hele gezellige groep hebben en iedereen in de haven was ook erg aardig. Onderweg kregen we zelfs broodjes vanuit een rib van de organisatie. Het is een hele mooie en afwisselende vaarroute met stukken op binnenwater, zee en de wadden.” 

Ronde om Noord-Holland

De YSY Ronde om Noord-Holland wordt sinds 1996 gevaren, dit is de 28e editie. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een landelijk evenement, met zelfs internationale deelnemers.

Lees ook: Vaarfoto en Zeilen weer aanwezig bij Ronde om Noord-Holland

Foto’s: Marit Verbeek

Last modified: 24 juni 2024
Sluiten