Nederlandse wedstrijden

Oude houten wedstrijdzeilboten verzamelen zich op het Zuidlaardermeer

Soms al lang verdwenen klassen komen samen

11:11

Corona gooide een aantal jaar roet in het eten, maar op 17 en 18 juni is het eindelijk weer zover: Oud-Zeilend-Hout. Het decor van  het evenement is het Zuidlaardermeer bij Kropswolde. De organisatie verwacht weer dat er veel oude houten wedstrijdzeilboten, van soms al lang verdwenen klassen, samenkomen.

Op zaterdag 17 juni worden er drie wedstrijden gezeild, de eerste start is rond 12:00 uur. Op zondag 18 juni volgen er nog twee wedstrijden met de eerste start om 10:30 uur. Het centrale punt is het clubhuis van Zeilvereniging Zuidlaardermeer.

Gerestaureerd en vaarklaar

Net als anders zullen er BM-boten van de partij zijn. Vroeger hebben veel van deze boten op het Zuidlaardermeer meegedaan aan zeilwedstrijden. De klasse is verdwenen, maar door vele vrijwilligers en het enthousiasme van Jack Brans uit Westerbork zijn er inmiddel weer vele boten gerestaureerd en vaarklaar.

Een andere graag geziene klasse is die van de Larken, boten waarvan het ontwerp meer dan honderd jaar oud is. Als je met oudere mensen over hun scheepjes van vroeger praat, dan blijkt dat velen in het verleden zo’n boot gehad hebben. Ook hier zijn liefhebbers aan het restaureren geslagen en zijn de exemplaren, van soms meer dan 80 jaar oud, weer klaar voor de wedstrijden in juni. Ook zijn er nieuwe boten aan de hand van oude tekeningen gebouwd. Deze deelnemers mogen, met een ontheffing, aan het evenement meedoen.

Nostalgische olympische klasse

De organisatoren hopen ook op boten van de Zuidlaardermeer-klasse. Nooit werd deze klasse door het Watersportverbond erkend, maar deze boot was door het mid-zwaard zeer geschikt voor het Zuidlaardermeer dat in vroeger tijden veel ondieper was dan nu. Daarom besloot de Zeilvereniging Zuidlaardermeer het heft zelf maar in handen te nemen en vanaf de jaren 50 gingen ze de boten meten en registreren. Er zijn circa negentig boten geregistreerd.

Wie weet melden zich ook nog deelnemers aan met houten Olympiajollen (olympische klasse in 1936), houten Finnjollen (olympische klasse van 1952 tot de afgelopen spelen in Tokio), plakhouten Flying Dutchman-boten (olympisch van 1960 tot 1992), Zomerweeldes, W-klasse, 7m10-klasse en Scow Tempo’s.
Een ding staat vast: al het oude zeilende hout zal in elk geval erg indrukwekkend eruitzien op het grote meer.

Omslagfoto: © Oud Zeilend Hout

Tags: Last modified: 5 mei 2023
Sluiten