Nederlandse wedstrijden

Op naar de 81e Sneekweek

09:10

Foto: Eize Hoekstra

Op vrijdagavond 5 augustus is de opening van de 81e editie van de Sneekweek. De volgende dag starten de wedstrijden voor zo’n 775 zeilboten, daarmee is het nog steeds het grootste zeilevenement van de Europese binnenwateren. Zeilen is mediapartner van de Sneekweek en is van 5 tot en met 11 augustus op en rondom het starteiland om verslag te doen van het zeilfestijn.

Sneekweek2015-007

Foto: Eize Hoekstra

In totaal verschijnen er dit jaar 29 verschillende zeilklassen aan de start. Grootste klasse is dit jaar de enorm in populariteit toegenomen Pampusklasse met bijna 60 deelnemers. Op de voet gevolgd door de jeugdklassen Splash Blue (53 deelnemers) en Flits (52 deelnemers). Traditioneel zijn ook de O-jol, 16m2, Laser en Valk goed vertegenwoordigd. In de Pampus, 16m2, Valk, O-jol en Splash Blue wordt begonnen met kwalificatiewedstrijden, de laatste 3 dagen uitmondend in Gold- en Silverfleet races. Op Hardzeildag, zoals de Sneekweek ooit begon, verschijnen de Friese jachten en Boeiers aan de start.

Dagelijks vinden er 40 starts plaats. De eerste is die van de Finjoll om 10.00 uur ’s morgens. De Pampus is ’s middags rond de klok van 14.00 uur als laatste aan de beurt.

Sneekweek volgen

Sneekweek2015-027

Foto: Eize Hoekstra

De communicatie rondom de Sneekweek is de afgelopen jaren sterk verbeterd door de inzet van sociale media en het optuigen van een professioneel mediateam dat dagelijks in woord, beeld en geluid verslag doet van de verrichtingen op het Sneekermeer en het Starteiland. Ook dit jaar werkt dat team samen met de redacteurs van Zeilen. Kijk hiervoor op www.zeilen.nl, Zeilen Facebook en volg ons op Instagram. Het mediateam van de Sneekweek is altijd op zoek naar het laatste nieuws en leuke weetjes. Wil jij bijdragen aan alles van wat er op- en rondom de Sneekweek te melden is? WhatsApp dan je leukste foto, filmpje of verhaal naar het mediateam naar 06-83194129.

Het Sneekweek nieuws is ook overzichtelijk te volgen via een mobiele applicatie. In deze app is alle informatie over de Sneekweek samengebracht. Lees het nieuws, bekijk de uitslagen, Facebook- en Twitterberichten en bekijk in de agenda wat er allemaal te doen is. Via push berichten kan men bovendien op de hoogte blijven van de belangrijkste nieuwtjes.

Olympische Spelen te volgen vanaf het Starteiland

Sneekweek2015-004

Foto: Eize Hoekstra

In 2016 is het grote terras op het Starteiland in het Sneekermeer weer open. Bezoekers en deelnemers kunnen zich hier dit jaar in Olympische sferen wanen. Op het speciaal ingerichte terras kan iedereen vanaf loungebanken genieten van de zeil- en sfeerbeelden van zowel de Sneekweek als van de Olympische Spelen, die via het grote scherm te volgen zijn. Elke middag en vrijwel elke avond treden er dj’s en artiesten op met op zaterdag de topattractie Tof en op donderdag de afsluitende prijsuitreiking en een feest voor de zeilers. Het grote terras wordt ook gebruikt voor de uitreiking van de dagprijzen, die daar dagelijks om ca 17 uur wordt gehouden.

Programma

De Sneekweek begint als gebruikelijk op de eerste zaterdag van augustus. Traditio­neel wordt de Sneekweek op de vrijdagavond 5 augustus geopend met de vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Water­poort. In deze armada van schepen die dit jaar al om 21.30 uur van start gaat, zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven vertegen­woor­digd.

Sneekweek2015-028

Foto: Eize Hoekstra

Voorafgaand aan deze festiviteiten wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. De onderscheiding is een initiatief van de KWS in samenwerking met de gemeente Zuidwest Friesland en wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van de Sneekweek in het bijzonder. Deze wordt uitgereikt tijdens de officiële opening van de Sneekweek die dit jaar voor het eerst in het theater van Sneek zal plaatsvinden.

Gedurende de week zijn er diverse activiteiten op het Starteiland. Iedere dag zijn de boat & bites food trucks aanwezig. Op maandag is de familiedag met allerlei activiteiten voor zowel jong als oud. Daarnaast is er natuurlijk de gebruikelijke after-sail op het terras

Sneekweek2015-011

Foto: Eize Hoekstra

De teamwedstrijden in de Regenboog tussen de gewesten Holland (De Kaag) en Friesland (KWS) zijn dit jaar op 1 avond. Zondag aan het eind van de middag wordt deze verzeild. Holland verdedigt hier een kleine voorsprong die ze behaalden tijdens de onlangs gehouden Kaagweek.

Tijdens de 201ste Hardzeildag zullen er wederom rond- en platbodemjachten aan de zeilwedstrijden meedoen.

De Sneekweek wordt traditioneel afgesloten in het de feesttent met de prijsuitreiking en aansluitend een groot slotfeest op donderdag.

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten