Nederlandse wedstrijden

NK J/70: weinig wind en gretige zeilers

15:05

In Muiden is er dit jaar voor het eerst gestreden om de blauwe wimpel in de J/70 klasse. Ondanks een veld vol met vele pro’s, oud olympiërs en Volvo Ocean Race-veteranen, is het de jeugd van WSV Giesbeek gelukt er met de winst vandoor te gaan. Na twee dagen varen met tien gezeilde wedstrijden zijn zij tot Nederlands Kampioen J/70 gekroond!

Duitse teams nemen de leiding

De voorspelling beloofde niet veel goeds, weinig tot geen wind. Op zaterdag valt het mee: de wind is licht maar vaarbaar, de vierde race kan nog net, maar daarna stuurt de wedstrijdleider de teams naar binnen. Na deze eerste dag zijn het de Duitse teams die aan de leiding gaan met op plek drie het team met Sven Coster aan het roer.

Gretige zeilers

De organisatie vervroegt de dag erop de start om de gewenste tien races te kunnen voltooien. De wind is sterker en stabieler en de zeilers zijn gretig: te gretig… De general recalls zijn niet meer op een hand te tellen. De races zijn spannend, close en op het scherpst van de snede. Drukte bij de boeien en op de finishlijn waar nog vaak plekken gewonnen of verloren worden.

Kampioenschap vergooid

De nummer één van dag een staat nog lang op deze winnende positie. De laatste twee races starten ze echter beide keren te vroeg en daarmee vergooien ze hun kampioenschap. Het is het team van WSV Giesbeek die er uiteindelijk met de winst van door gaat. “Door vandaag twee races te winnen en directe tegenstanders die punten lieten liggen sprongen we naar de eerste plek,” aldus Jan Wanders, de 21 jarige stuurman. “Het was een grote wens om na twee keer zilver dit keer te winnen. We hebben het hele jaar twee keer per week getraind, sensationeel dat dit gelukt is.”

De tweede plaats is voor het team van John den Engelsman en op de derde plaats het team van Muiden met Marieke Poulie aan het roer: “We hadden van tevoren gehoopt om in de top 10 te eindigen. We hadden nooit verwacht überhaupt in de buurt van het podium te komen, laat staan er op! Uiteraard is het geweldig om op thuiswater met een boot en team van je eigen club hoge ogen te gooien!”

Kwalificatie Wereld Kampioenschap J/70 2019

Voor de Nederlandse teams is dit het begin van de kwalificatie voor het Wereld Kampioenschap volgend jaar, de toon is gezet, volgend jaar gaat weer een mooi seizoen worden.

1. Team Giesbeek: Jan Wanders, Arianne van de Loosdrecht, Joshua Amato, Koen Sibbel

2. Team Henri Lloyd: John den Engelsman, Rens van Arkel, Willem Jan van Dort, Jochem Schoorl

3. Hollandsch Glorie: Marieke Poulie, Wim Zindler, Imp Visser, Max Houtzagers

 

Omslagfoto en foto’s: Jasper van Staveren

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten