Nederlandse wedstrijden

Sneekweek: Moet je hard zeilen op hardzeildag?

15:11

Het starteiland in Sneek ontwaakt een uur eerder dan normaal. Het is hardzeildag, hoogtepunt van de Sneekweek. Zo’n 700 zeilboten in verschillende klassen strijden op het Sneekermeer om de eer. En later op de dag komen hier nog eens dertien skûtsjes bij. Daardoor is de start ook een uur vervroegd voor iedere klasse.

Voorzitter van de Sneekweek Afke de Goede

Afke de Goede is sinds drie jaar voorzitter van de Sneekweek en legt ons uit wat de hardzeildag precies inhoudt. “Het is vandaag de 202e editie van de hardzeildag. Deze dag is ooit ontstaan tijdens een oorlog, er was toen een soldaat die vanaf Joure werd opgehaald door de Sneekers. Ze bedachten toen dat het wel mooi was om er een zeilwedstrijd van te maken. Sinds die tijd voeren ze ieder jaar een wedstrijd op het Sneekermeer, waarbij ze vroeger naar het meer voeren, een rondje zeilden en daarna finishten in de stad. Jaren later is hier de Sneekweek omheen gebouwd en varen we nu zes dagen.”

Strijden om het tinnen beeldje
De hardzeildag tijdens deze Sneekweek tekent zich ook nog eens vanwege de harde wind, maar dit is ook wel eens anders geweest vertelt de Goede. “We hebben ook wel eens geen wind gehad op hardzeildag. Het is ook geen andere dag vergeleken met andere dagen; we varen gewoon op dezelfde banen. Alleen de dagprijzen zijn mooier dan andere: een tinnen miniatuurtje. Dit jaar hebben we een tinnen Flits, dat zijn echte hebbedingetjes voor de zeilers. Ook wat betreft publiek merk je dat het hardzeildag is. Zeker vroeger, toen liep heel Sneek uit om hier op het starteiland de wedstrijden te bekijken en feest te vieren. Nog steeds trekken veel Sneekers naar het eiland, maar er zijn ook heel veel toeristen bijgekomen.”

SKS op de Sneekweek
Vandaag is het ook nog eens een bijzondere editie van de hardzeildag, de skûtsjes van de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) varen vandaag ook op het Sneekermeer, bij Terhorn. “Ze zijn wel iets afgeweken van hun gebruikelijke vaarwater, maar ze varen sowieso op een stuk waar wij onze wedstrijden nooit hebben. Het lastigste voor ons was het afstemmen van de programma’s. Wij zijn nu wat vroeger gestart, zij starten juist later vandaag. We hebben ook het geluk dat er wind is en alle wedstrijden op schema liggen. Maar we hebben er maanden aan gewerkt om alles rond te krijgen voor vandaag. Het belangrijkste uitgangspunt is dat beide partijen goede, kwalitatieve wedstrijden kunnen varen. Voor ons was de grootste zorg het publiek dat op de SKS-wedstrijden afkomt; ze komen in groten getale met de boot. Die liggen in ons wedstrijdwater, maar daarvoor hadden we een soort wachtwater gecreëerd.” Volgend jaar komen de SKS en de Sneekweek elkaar weer tegen. Vandaag is dus een goede test voor beide partijen om te zien of het samen echt werkt.

Tags: Last modified: 19 maart 2021
Sluiten