Nederlandse wedstrijden

Eindelijk weer een race die doorgaat: inschrijvingen 24-uurs geopend

11:02

Vanaf zaterdag 1 mei 2021 is de inschrijving voor de 56ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace open. Gezien de huidige ontwikkelingen rond de pandemie, verwacht het organisatiecomité dat het evenement doorgaat. Dat betekent dat teams zich kunnen opmaken voor de start op vrijdagavond 27 augustus 2021. Honderden jachten zullen dan vanuit 13 havens langs het Marker- en IJsselmeer vertrekken, om een etmaal later voor de kust van Medemblik te finishen.

Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24-uurs comité: “In principe gaan we op vrijdagavond 27 augustus van start. De voorbereidingen zijn in volle gang. Maar we hebben nauw contact met de veiligheidsregio, gemeente Medemblik en Rijkswaterstaat en volgen de RIVM-richtlijnen op de voet.” Als het eind augustus toch onmogelijk blijkt om de 24-uurs te varen, dan krijgen alle deelnemers het inschrijfgeld volledig gerestitueerd.

Alle aspecten van zeemanschap samengeperst in 24 uur

De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement zeer geliefd. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat. Schrijf je snel in om je plekje in deze unieke race veilig te stellen!

Beelden: (c) Laurens Morel

Tags: Last modified: 6 mei 2021
Sluiten