Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Veel nieuwe rakken tijdens 24 Uurs Zeilrace

10:49

24UUrsfinish2

De inschrijving voor de 49ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is geopend. Nederlands grootste zeilwedstrijd voor kajuitjachten gaat op vrijdagavond 23 augustus van start. De circa 750 boten vertrekken vanuit vijftien locaties langs het IJsselmeer en Markermeer en finishen een etmaal later voor de kust van Medemblik. Hoofdsponsor Delta Lloyd verlengde onlangs het contract met nog eens vier jaar.

Voor terugkerende deelnemers moet routine dit jaar plaatsmaken voor nieuw rekenwerk. Op verzoek van Rijkswaterstaat moeten de vaargeulen tussen Lelystad en het noordelijke vaargebied vrij blijven van deelnemers aan de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. Dat betekent dat het rakkenpatroon op het IJsselmeer en Markermeer noodgedwongen wijzigt. “We gaan nu alle sportboeien gebruiken, dus er komen daar veel nieuwe rakken”, aldus Dinand de Ridder, voorzitter van de organisatie.

NAVIGATIE

De 24 Uurs Zeilrace is een combinatie van navigatiekunst, zeilen, gezelligheid en ‘overleven’. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

TOCHT

Deelname aan de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.
Naast hoofdsponsor Delta Lloyd zijn de volgende bedrijven co-sponsors van de 24 Uurs Zeilrace: Zeilen, Gill, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.
Voor meer informatie: www.deltalloyd24uurszeilrace.nl

Fotografie Ronald Koelink en Eric van Staten

Tags: Last modified: 11 april 2013
Sluiten