Nederlandse wedstrijden

IJspegelraces van start: “In het weekend willen we knallen”

09:36

(C) Twirre Bogaard

De oudste winterwedstrijdserie van Nederland begint aanstaande zondag met een nieuw seizoen. De IJspegelraces, al 47 jaar een hit, worden gevaren voor de kust van Scheveningen. Dit jaar doet er ook een Duitse boot mee. “Het stromende water en de wisselende omstandigheden maken deze wedstrijden uniek,” zegt Robert Jockin (67), lid van de zeilcommissie van Jachtclub Scheveningen.

Vorig jaar ging het feest niet door; daarom heeft Robert er nu nog meer zin in. “Er zijn twintig inschrijvingen voor dit jaar. Iedereen kan nog aanhaken, ook halverwege het seizoen,” legt Robert uit. Scheveningen hoopt het zeezeilend centrum van Nederland te worden. Dit doet Jachtclub Scheveningen in combinatie met de gemeente Den Haag. Zo is de Volvo Ocean Race naar Scheveningen gehaald en was er in 2018 een wereldkampioenschap zeezeilen. Nu doen veel havens nog een eigen winterrace en is het zeezeilen verspreid langs de Nederlandse kust.

Bijzonder wedstrijdwater

Met het stromende water is het beslist geen gemakkelijke baan die de deelnemers moeten varen tijdens de IJspegelraces. “Het is een upwind-downwind wedstrijd. Met het uitleggen van de boeien moeten we veel rekening houden met de stroming: de wind komt anders in je zeilen als je veel zijwaartse stroming hebt,” zegt Robert. Het uiteenlopende wedstrijdwater trekt ook andere wedstrijdleiders naar Scheveningen, om te oefenen met het uitleggen van boeien op zee. Gemiddeld is de baan een mijl lang.

(C) Twirre Bogaard

Gerhard Elscot (52) uit Heiloo doet voor de achtste keer mee met de IJspegel Trophy. Met zeven man vaart hij op de Rosetta, een Dehler 36. “Ik bereid me voor door goed naar de stroming- en windforecast te kijken. Dat communiceer ik halverwege de week naar mijn team, en in het weekend willen we dan knallen,” vertelt Gerhard enthousiast. De IJspegelwedstrijden zijn van hoog niveau, aldus Gerhard, en daardoor is het een solide training voor de North Sea Regatta. Er zijn twaalf racedagen.

Dalende aanmeldingen

Een aantal jaar liep het deelnemersaantal van de Trophy terug. Jaren geleden deden er nog vijftig boten mee. Sinds meerdere clubs winterwedstrijden organiseren zijn er gemiddeld twintig inschrijvingen in het begin van het seizoen, en eindigen ze met ongeveer dertig boten. Nu ziet Gerhard een ommezwaai. “Door corona zijn heel veel Nederlanders gaan varen op allerlei niveaus. Er is een boost aan de gang,” zegt hij. Nu nog hopen dat dit zich vertaalt naar meer inschrijvingen bij de IJspegels.

IJspegelraces

(C) Twirre Bogaard

Naast de IJspegelraces worden er in Scheveningen al jaren laagdrempelige wedstrijden om de bestaande betonning gevaren; de zogenaamde IJskegelwedstrijden. Bij deze serie hoeft er geen inschrijfgeld te worden betaald en is er geen startschip. Voor de IJspegel is er wel een startschip maar wegens corona is het inschrijfgeld achterwege gelaten. Robert: “Dit jaar hebben we besloten beide wedstrijden op één dag te gaan varen om er een groot zeilfeest voor iedereen van te maken. Daarnaast kan het kruisbestuiving opleveren, mede in het clubhuis na afloop.” Bij de IJskegelraces doen ook dertig boten mee.

Voor meer informatie over de IJspegel Trophy en inschrijvingen kijk je hier.

De IJspegel Trophy is niet de enige wedstrijd die komend weekend van start gaat. Lees hier welke andere wedstrijden op de planning staan en hoe je deze kunt volgen.

Tekst: Noah Moeys | Foto’s: Twirre Bogaard

Tags: Last modified: 15 oktober 2021
Sluiten