Wedstrijden

Van compleet nieuw team naar Nederlands kampioen: jonge zeilers van ROST blikken terug op geslaagd seizoen

“Heel veel wind en golven, maar toch heb je de tijd van je leven!”

12:38

In februari kwam de nieuwe lichting jonge zeilers van Rotterdam Offshore Sailing Team voor het eerst bij elkaar. Aan het eind van het zeilseizoen schoppen ze het tot Nederlands kampioen IRC 1 in Breskens en lijkt het zeilteam al jaren samen te zeilen. Saar (23, pit) en Wijbren (ook 23, main sail trimmer) blikken terug op het geslaagde eerste seizoen van ROST 3.

Over ROST

Het Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST) ontstond in 2017 vanuit een samenwerking tussen de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas en transportbedrijf Van Uden Group. Drievoudig Volvo Ocean Race-zeiler Gerd-Jan Poortman leidt en schippert het jonge team, dat elke paar jaar van samenstelling wisselt. Het is een uniek project voor talentvolle zeilers om zich te ontwikkelen in het offshore zeilen. Het team zeilt op hun Ker 46 Van Uden, een snelle en zeer sportieve carbonfiber boot. Oud-ROST zeilers Laura van Veen, Max Deckers en Jolbert van Dijk zeilden afgelopen editie van de Ocean Race mee op de VO65’s.

Trots

“Ik ben echt heel trots op het hele team,” vertelt Wijbren enthousiast. “In het begin van het seizoen kende bijna niemand elkaar. Voor veel mensen was het varen op een grote boot, met veertien man, ook even wennen. We communiceerden bijvoorbeeld te veel; als veertien mensen wat te zeggen hebben in de wedstrijd, gaat het niet werken. Er was een informatie-overload. Maar daar hebben we hard aan gewerkt en nu zijn we erg goed op elkaar ingespeeld. We hebben allemaal hetzelfde doel, we willen presteren en winnen en zijn erg fanatiek.”

De meeste teamleden hebben op hun jonge leeftijd al een indrukwekkend zeil-CV opgebouwd. Zo zeilde Wijbren WK’s catamaran en deed hij de laatste jaren ervaring op aan boord van grotere wedstrijdjachten. Saar zeilde al eerder de Fastnet op een oude Whitbread-winner en voer verschillende delivery’s op de VO65. De (professionele) zeilambitites van de teamleden verschillen misschien (hoewel ‘Ocean Race’ en ‘ultieme doel’ vaak samen worden genoemd, net als het Swan-circuit), maar tijdens hun tijd bij ROST hebben ze allemaal hetzelfde doel: zich zo goed mogelijk als zeiler ontwikkelen. En dit eerste seizoen was een erg goede start voor de ambitieuze zeilers.

jong zeilteam ROST

Jongste, maar grootste

Twee zeilers uit de vorige lichting van ROST werden opnieuw geselecteerd, de rest van het team was nieuw. Het jongste teamlid, Quintus van 17, zit zelfs nog op de middelbare school. Hoewel ze hem lachend ‘jonkie’ noemen, is die term misleidend, aldus Saar: “Hij is de grootste en sterkste van het team! Echt de motor van de boot, samen met Marijn de power op de pedestal.” In principe is de minimumleeftijd om bij het team te komen 18 jaar, maar omdat ROST nog wel een gespierde grinder kon gebruiken, werd voor Quintus een uitzondering gemaakt. De meeste andere teamleden studeren nog fulltime naast hun intensieve programma bij ROST.

Het zeilseizoen begon voor het kersverse team met de Stellendam Regatta in april, waar de zeilers meteen een eerste plaats in de IRC-klasse binnensleepten. Daarna voeren ze de Vuurschepen Race en North Sea Race, offshore en inshore. Ook daar vielen ze meerdere malen in de prijzen. Vervolgens zeilden ze de boot naar Engeland voor de Fastnet Race en Cowes week.

jong zeilteam ROST

“De IRC nationals was voor mij het mooiste moment van het seizoen,” vertelt Wijbren. “Om zo’n grote wedstrijd te varen, na een delivery over Het Kanaal met een groot deel van het team is al heel vet. Maar om dan ook nog als derde te eindigen in onze klasse, terwijl we varen tegen professionals die ervoor betaald krijgen..! We waren zo’n jong team, net nieuw bij elkaar – amateurs wil ik ons nog net niet noemen – dat is echt wel een hele mooie prestatie.”

Fastnet Race

De beruchte Fastnet Race konden ze vanwege schade aan de boot vervolgens helaas niet uitvaren. Toch was de Fastnet voor Saar een gedenkwaardige wedstrijd: “We hadden de boot ook goed onder controle en we zeilden eigenlijk best goed, al liepen we flink te hakken. Ondanks dat we maar met de helft van de vaste bemanning waren, want voor de rest voeren we met sponsoren. Het was zo gaaf, gewoon heel bruut; heel veel wind en veel golven, maar toch heb je de tijd van je leven. Het is aan niet-zeilers lastig uit te leggen hoe je daar dan nog lol uit haalt. Maar hier leef ik wel voor. Ik had het in het begin ook wel heel koud, want ik had even een laagje te weinig aangetrokken, haha.”

Helaas bleken de omstandigheden voor het jacht toch iets te gortig; “de bulkhead, een van de ringframes voor, die de romp verstevigen, begon te scheuren. Voornamelijk om verdere schade te beperken moesten we toen omkeren. Begrijpelijk natuurlijk, maar wel heel erg jammer.” Tijdens de Cowes week erna, het hoofdevenement van het team dit jaar, was de schade hersteld en presteerden ze weer goed. Ze eindigden als vierde tussen verder allemaal ‘echt’ professionele teams.

jong zeilteam ROST

Nederlands kampioen

Het zeilseizoen werd tenslotte afgesloten met het NK in Breskens en de Antwerp Race. Bij het NK eindigden ze op de eerste plaats in hun IRC 1 klasse. “Om aan het einde van het seizoen Nederlands kampioen te worden, dat was wel de kers op de taart.” besluit Saar. “We hebben zoveel vooruitgang geboekt in een jaar tijd. Dat is heel leuk om te zien en motiveert alleen maar meer voor de volgende jaren.” Wijbren stemt in: “Het NK was voor het team een erg mooi moment. Ook daar hebben we foutjes gemaakt, maar we hebben ons ook weer omhoog geknokt. En we maakten minder fouten dan aan het begin van het seizoen, hebben alles eruit gehaald wat we konden. Dit maakt ons nog meer hyped voor het volgende seizoen!”

Afbeeldingen: (c) Twirre Bogaard

Last modified: 21 november 2023
Sluiten