Internationale wedstrijden

Zelf de America’s Cup zeilen in nieuwe gratis zeilsimulator

Vanaf 9 april online

08:22

Zeilen met een druk op de knop in plaats van een ruk aan de helmstok of schoot; de hightech AC40’s en 75’s waarin de America’s Cup gezeild wordt, zijn voor de gemiddelde zeiler nogal een ver-van-mijn-bed-show. Met de nieuwe America’s Cup simulator die op 9 april gratis online komt, kan iedereen echter virtueel een rondje zeilen in een AC40.

AC Sailing

De zeilsimulator, AC Sailing, werd ontwikkeld door Emirates Team New Zealand in samenwerking met de organisatie van de America’s Cup. Je kunt de hightech AC40 boten ‘leren’ zeilen in een oefenmodus, waarna je kunt fleetracen of matchracen, of zelf vrij een rondje kunt zeilen. De game is voor zowel de beginnende als gevorderde zeiler. Virtueel racen kan onder andere op de officiële wedstrijdlocatie in Barcelona, waar de America’s Cup deze zomer plaats zal vinden. Hoewel je de bootsnelheid van de racemonsters niet in je lijf zult kunnen voelen, kan je in de simulator wel de bijzonder tactische kant van het varen in de AC40 ervaren. En hoe manoeuvreer je een boot met zulke foils precies?

Vanaf 9 april zal de simulator gratis te downloaden zijn via Steam en Epic Games.  De download vereist wel Windows 10 en een 64-bitsprocessor en -besturingssysteem en 8 GB RAM geheugen. Er volgt nog een aankondiging voor de AC Sailing E-series, de officiële wedstrijdreeks van de game.

America's Cup simulator

Zeilsimulators

Zeilsimulators spelen een belangrijke rol in de voorbereiding voor de America’s Cup. Dat deze software gratis beschikbaar wordt, is dan ook best bijzonder. Het Nederlandse JAJO Team DutchSail traint bijvoorbeeld al maanden in de simulator in Muiden. Die virtuele racemodus verschilt niet veel van de game, hoewel de zeilers wel vanuit een nagebouwde kuip trainen. De openbare game belooft erg dichtbij de professionele simulators te komen.

In augustus barst het echte America’s Cup festijn los in Barcelona, te beginnen met de laatste Preliminary Regatta van 22 tot 25 augustus. Het complete wedstrijdschema van de America’s Cup 2024 vind je in dit artikel.

Afbeeldingen: ©AC Sailing

Last modified: 31 maart 2024
Sluiten