Internationale wedstrijden

Trimaran MACIF snelste in Transat Jacques Vabre

16:27

Ultime Macif, skippers Francois Gabart (FRA) and Pascal Bidegorry (FRA), winner of the Ultime category in 12d 17h 29mn 27sec, during the Transat Jacques Vabre sailing race arrivals on november 07, 2015 in Itajai, Brazil - Photo Jean Marie Liot / DPPI
Ultime Macif, skippers Francois Gabart (FRA) and Pascal Bidegorry (FRA), winner of the Ultime category in 12d 17h 29mn 27sec, firing lights during the Transat Jacques Vabre sailing race arrivals on november 07, 2015 in Itajai, Brazil - Photo Jean Marie Liot / DPPI

Francois Gabart (FRA) en Pascal Bidegorry (FRA)

Schippers François Gabart en Pascal Bidégorry zijn zondagochtend om 05.59 uur als eerste over de finishlijn van de transatlantische zeilwedstrijd Transat Jacques Vabre gevaren in Itajaí, Brazilië. Ze deden er met hun Ultim Trimaran MACIF 12 dagen 17 uren 29 minuten en 27 seconden over om vanuit Le Havre de oversteek te volbrengen.

Gemiddeld zeilde het duo 17,69 knopen over een afstand van 5400 mijl hemelsbreed. In realiteit kwam dat uit op een gezeilde afstand van 6340 mijl en een gemiddelde snelheid van 20,75 knopen. Het is de eerste keer dat MACIF, een nieuw ontwerp van ontwerpbureau VPLP, een oceaanrace wint. Ook voor Gabart, winnaar van de Vendée Globe 2013, was het zijn eerste overwinning in de Transat Jacques Vabre. Bidégorry, ook bekend van het VOR-team Dongfeng, won de race in 2005, eveneens op een trimaran.

De 12e editie van de Transat Jacques Vabre kende veel uitvallers toen het wedstrijdveld kort na de start door een stormgebied moest zeilen. Trimaran Sodebo van schipper Thomas Coville en Jean-Luc Nélias waren als enige in staat MACIF enigszins bij te houden. Twee anderen gaven op, waaronder Prince de Bretagne, die omsloeg voor de kust van Spanje. Sodebo wisten na passage van de doldrums vlak langs de Afrikaanse kust een achterstand van 258 terug te brengen tot 100 mijl.

In de Transat Jacques Vabre startten verdeeld over vier klassen (Class 40, IMOCA, Ultim, Multi 50) 42 boten. Achttien boten hebben de wedstrijd moeten verlaten om technische problemen en gezondheidsklachten. Vooral in de IMOCA-klasse was het aantal uitvallers groot. Elf van de twintig boten zijn tot nu toe voortijdig afgehaakt. Vier daarvan zeilden met de nieuwe draagvleugels van het VPLP-ontwerpbureau. Wat een succesvolle testoversteek had moeten worden, is voorlopig in een kleine nachtmerrie. Alleen ‘draagvleugelboot’ Banque Populaireis nog in de wedstrijd – en ligt op het moment van schrijven op de tweede plaats.

 

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten