Internationale wedstrijden

Tokyo 2020: 32ste editie van de Olympische Spelen

12:00

Marit Bouwmeester Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images. Foto's worden u aangeboden door het Watersportverbond en zijn rechtenvrij voor redactioneel gebruik. Naamsvermelding van fotograaf is verplicht.

De 32ste editie van de Olympische Spelen werd in 2013 toegewezen aan Tokio. Eigenlijk zou het evenement in de zomer van 2020 plaatsvinden, maar vanwege het wereldwijde coronavirus werd dat een jaar uitgesteld. De Zomerspelen worden nu van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 in het Japanse Enoshima gehouden. De naam van het evenement blijft wel Tokyo 2020. TeamNL Zeilen spreekt op de eigen kanalen over Tokyo 202ONE.

Sinds 1924 zijn er twee versies, de Zomerspelen en de Winterspelen, elk om de vier jaar. Ruim anderhalf jaar na de Zomerspelen, in het tweede kalenderjaar erna, zijn steeds de Winterspelen. Vervolgens duurt het dus circa 2,5 jaar tot de volgende Zomerspelen. Voordat topsporters mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, moeten zij zich kwalificeren. Na overleg met de betreffende sportbond is per tak van sport en per onderdeel vastgelegd aan welke prestatie-eisen een topsporter moet voldoen om zich te kwalificeren.

Kennis opschroeven

Inmiddels hebben tien Nederlandse zeilers, onder wie twee duo’s, hun ticket to Tokyo bemachtigd en daaruit bestaat TeamNL Zeilen. Alle gekwalificeerde Nederlandse zeilers en windsurfers hebben vorig jaar, nadat de uitstel bekend werd gemaakt, besloten om door te gaan met hun campagne waar zij als sinds 2017 mee bezig zijn.

Hoofdcoach Jaap Zielhuis vertelde eerder dat het uitstel omschakelen betekent, maar dat het ook absoluut kansen biedt. Zaken waar ze geen tijd meer voor hadden en in de ijskast hebben gezet, kunnen ze nu toch weer van de plank halen. Bijvoorbeeld het opschroeven van hun kennis van de wedstrijdregels, omgaan met hitte en een aantal kwesties op gebied van windpatronen op het Olympische zeilwater kunnen alsnog verder worden uitgediept.

Momenteel bevindt TeamNL Zeilen zich in Lanzarote om te trainen. Dat vertelde 49er-zeiler Bart Lambriex onlangs in een podcast.

Wat je nog meer moet weten

In 2018 en 2019 bewees TeamNL Zeilen de beste Olympische zeilploeg ter wereld te zijn. Zullen ze, mede door het jaar extra trainen, in 2021 weer de beste zeilploeg te wereld worden? Hopelijk krijgen we weer een mooie plek in de medaillespiegel.

De komende weken zullen we nog meer artikelen met Olympisch nieuws publiceren. Zoals welke mannelijke en vrouwelijke zeilers hun opwachting gaan maken in Tokio, hoe het programma eruitziet en hoe je de Spelen kunt volgen.

Omslagfoto: © Topzeilen Watersportverbond

Tags: Last modified: 21 maart 2021
Sluiten