Internationale wedstrijden

Worden de weergoden de Hansa-zeilers nog gunstig gezind?

17:43

Voor de zesde keer wordt de Hansa Wereldkampioenschappen (WK) zeilen gehouden. Het tweejaarlijkse evenement vindt van 2 tot en met 9 oktober plaats in Palermo. Maar liefst elf Nederlandse zeilers maken hun opwachting op het Italiaanse wedstrijdwater. Het grootste deel van de sporters is afhankelijk van een (elektrische) rolstoel. Eenmaal in de boot vallen deze beperkingen weg en heeft iedereen te maken met dezelfde wind- en wateromstandigheden.

Regen, onweer en winddraaiingen

De eerste twee dagen konden de sporters, voor wie de omgeving nog nieuw is, trainen en op 4 oktober werden (gedeeltelijk) de practice races gevaren en werd het toernooi officieel geopend. “De oefenwedstrijden die voor de openingsceremonie op 4 oktober gepland stonden, konden niet doorgaan,” vertelt Wilma van den Broek aan Zeilen. “Er waren te veel winddraaiingen. Ook op de eerste wedstrijddag konden we geen wedstrijden zeilen. Hopelijk worden de omstandigheden deze week beter. De voorspellingen zijn nog niet zo gunstig, maar wie weet valt het gewoon mee. De sfeer in het team is super. Er zijn deelnemers die voor het eerst meedoen en anderen gaan al jaren mee. De zeilers helpen elkaar waar nodig. We hebben nog nooit met zo’n grote Nederlandse delegatie onze opwachting gemaakt op het WK.”

Over de open klasse

De Hansa klasse (hansaklasse.nl) is een inclusieve en open zeilklasse. In deze klasse varen mensen met en zonder beperking met en tegen elkaar. Naast de elf zeilers bestaat het Nederlandse Hansa zeilteam uit 29 personen. Zij assisteren bij het op- en aftuigen van de boot, in en uit de boot stappen en bij het oplossen van technische problemen. De hele organisatie van het team is in handen van de zeilers zelf. Circa 185 zeilers vanuit de hele wereld hebben zich aangemeld voor het WK. Het Nederlandse Hansa zeilteam dat dit jaar het Hansa WK gaat varen bestaat uit drie zeilers in de Hansa 303 eenpersoons, twee zeilers in de Hansa 303 tweepersoons en zes zeilers in de Hansa Liberty, waarvan vijf zeilers met elektrische bediening varen. Hierbij heeft de zeiler een joystick waarmee het grootzeil, de fok en het roer aangestuurd kunnen worden.

Benieuwd hoe de zeilers het ervan afbrengen? Volg dan de Facebookpagina van Nederlands Hansa Zeilteam.

Tags: Last modified: 6 oktober 2021
Sluiten