Internationale wedstrijden

Drheam Cup – de nieuwe Fastnet

...of toch vooral een Frans Feestje?

15:04

De start van de Drheam Cup - foto Roland Prins

Met haar vierde editie dit jaar timmert de Drheam Cup, de Franse offshore grand prix zoals ze hem zelf noemen, hard aan de weg. De race van Cherbourg naar La Trinité sur Mer werd voor het eerst georganiseerd in 2016 en vindt elke twee jaar plaats. Afhankelijk van klasse, en dus bootsnelheid, zeilen de deelnemers een lengte van 600, 1000 of 1500 mijl.

Drheam Cup, een race van formaat?

Eerst maar eens die naam. Drheam staat voor Développement Relations Humaines Et Application Management, een businessmodel dat Jacques Civilise ontwikkelde tijdens zijn loopbaan bij Renault. Civilise is niet alleen geestelijk vader van de race, maar zelf ook fervent amateur zeiler. En zijn ambities voor de Drheam Cup zijn niet gering. De Féderation Francaise de Voile, de regio en Civilise hebben de handen ineen geslagen om de Drheam Cup uit te laten groeien tot dé Franse offshore race van wereldformaat. Eentje die thuishoort in het rijtje Fastnet, Sydney-Hobart en Middle Sea Race. Sinds 2018 telt de Drheam Cup mee als kwalificatie voor de Route du Rhum. Hierdoor steeg de naamsbekendheid snel en dat zag je terug in het deelnemersaantal. In de editie van dit jaar strijden 128 schepen om de Franse Grote Prijs in het offshore zeilen.

De wedstrijd

Dan de wedstrijd. Deze bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: de proloog en de ‘hoofd’ race. De proloog is een inshore wedstrijd van 25 mijl voor de kust bij Cherbourg. De ‘hoofd’ race leidt de deelnemers via iconische waypoints, als Wolf Rock en Fastnet Rock, naar La Trinité sur Mer. De 1500 mijls variant werd geannuleerd omdat er slechts één deelnemer was in de Ultim klasse. In plaats daarvan is er een tweede 1000 mijls variant in het leven geroepen en zijn de verschillende klassen opnieuw verdeeld over die 1000 mijls varianten. De IRC klasse vaart de route van 600 mijl en huisvest de drie Nederlandse deelnemers aan de Drheam Cup: J/122’s Moana en SailmonJR, beiden fully crewed, en de JPK 11.80 Il Corvo die de strijd twohanded aangaat. In Nederland is voor Jacques en zijn vrienden duidelijk nog werk aan de winkel!

De race start op zondag 17 juli en is hier te volgen.

Sailmon JR in de haven van Cherbourg voor de start van de Drheam Cup
Sailmon JR in de haven van Cherbourg. Foto: Sailmon JR
Route van de Drheam Cup
Routekaart Drheam Cup. Foto: Drheam Cup

Tekst: Liesbeth Brederode
Omslagfoto: Ronald Prins

Tags: Last modified: 20 juli 2022
Sluiten