Wedstrijden

Duko Bos: ‘Gedurende het WK vonden we de rust terug’

ILCA 7-zeiler liep de medalrace mis

15:37

Helaas kwam ILCA 7-zeiler Duko Bos een positie te laag uit, om tijdens het WK in Adelaide (Australië) de medalrace te varen. Na tien races stond hij op een elfde plaats en dat is net te weinig voor een kwalificatie voor de medalrace. Hij streed onder andere tegen de Australiër Matt Wearn, die voor de tweede keer achtereen is uitgeroepen tot wereldkampioen.

Van 26 tot en met 31 januari werd het WK ILCA 7 gehouden. Het waren prachtige omstandigheden voor de meer dan 150 deelnemers die hun opwachting maakten in Australië.
Bos presteerde heel goed tijdens de laatste twee races in de goldfleet: hij wist als achtste en zesde te eindigen en daardoor steeg hij tien plaatsen in het klassement. Het was zijn beste racedag, maar dat bleek toch net niet voldoende om mee te kunnen strijden in de medalrace.

De rust teruggevonden

Bos kijkt terug op een lastige week die hij goed afsluit. “Dit resultaat reflecteert niet de hoeveelheid werk en gedegen voorbereiding die we erin hebben gestoken,” vertelt hij in het persbericht. “Maar we hebben gedurende de week de rust weer teruggevonden. Dat wil zeggen de tijd weer gevonden om in de boot de juiste keuzes te maken over de positie in het veld.”

Hij vervolgt: “In het begin van het toernooi wilde ik te graag. Het was te geforceerd. Ik gaf mijn boot te veel aandacht. Ik was niet met het juiste bezig buiten de boot. Je moet de boot voelen, op je eigen standaard vertrouwen en af en toe wat energie daarin steken zonder naar de anderen te kijken ook. Kortom: niet denken aan het resultaat, maar vertrouwen op wat je doet. Aan het einde van de week had ik dat vertrouwen en de rust weer teruggevonden. En dus was er tijd om de juiste keuzes te maken, dat resulteert in goede races,” sluit Bos af.

Op naar de Spelen

In augustus bij het WK in Den Haag eindigde Bos als zevende en met die prestatie bemachtigde hij een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs. Bos heeft al voldaan aan de eisen van sportkoepel NOC*NSF en wordt na dit WK voorgedragen. Hij hoefde het afgelopen evenement dus niet te gebruiken om zich te plaatsen voor de Spelen, maar zijn doel was wel om zijn tegenstanders te laten zien dat ze in Parijs rekening met hem moeten houden.

Omslagfoto: © Down Under Sail

Tags: Last modified: 31 januari 2024
Sluiten