America's Cup

Getouwtrek rond America’s Cup begint nu al

17:03

36th America's Cup

In december keurde de organisatie van de America’s Cup gelukkig nog een aantal late aanmeldingen goed. De drie late challengers (uitdagers) brachten het totaal op 7 teams voor de 36e America’s Cup in 2021. Die late aanmeldingen waren van Malta Altus Challenge, Stars & Stripes, en ook het Nederlandse DutchSail, onder leiding van Simeon Tienpont. Toch vond de Amerikaanse challanger American Magic het nodig om nu al dwars te gaan liggen.

Twee jachtclubs?

De Nederlandse inschrijving wordt gesteund door KR&ZV De Maas uit Rotterdam en KNZ&R Muiden

De Nederlandse aanmelding voor de America’s Cup kwam voor velen als een verrassing. Niet alleen was het de eerste aanmelding vanuit Nederland ooit, ook was het de eerste keer in de geschiedenis van de Cup dat een team zich inschreef met twee jachtclubs achter zich. American Magic klopte bij de organisatie aan en stelde vragen. Voldeden de late inschrijvingen wel aan alle eisen en hadden ze goedgekeurd mogen worden? En hoe zit dat met die gekke Nederlanders die eigenwijs gaan doen met twee jachtclubs, dat is toch volgens de regels!? De club van Tienpont ging tegen American Magic in. De twee jachtclubs voldoen aan alle eisen en ook in de regels staat nergens dat een campagne met twee jachtclubs niet toegestaan is. De organisatie besloot dat de inschrijvingen in orde waren, maar dat de Nederlanders één jachtclub moeten kiezen om hun inschrijving te valideren. KNZ&RV uit Muiden neemt nu de administratieve honneurs waar. Dit betekent niet dat KR&ZV De Maas buitenspel staat, integendeel: Beide verenigingen staan achter de campagne en alles wordt in samenwerking gedaan. De keuze voor KNZ&RV Muiden is puur pragmatisch om het administratieve vraagstuk op te lossen.

Wimpel van de Koninklijke Jachtclub van Malta

Inschrijfgeld & Nationaliteit

Ook stond het inschrijfgeld ter sprake. American Magic stelde de vraag of het betalen van het inschrijfgeld een voorwaarde is voor een gevalideerde inschrijving of niet. De organisatie gaf aan dat de betaling de challenger verzekerd van een plek in de America’s Cup en dat dit los staat van een gevalideerde inschrijving. Malta Altus Challenge vroeg om opheldering over de nationaliteitsregel. Malta is slechts een klein land, en als alleen zeilers uit Malta mogen meedoen, wordt het lastig om een professioneel team op te stellen. Als de zeiler een Maltees paspoort bezit vóór de aanvang van de eerste race, is dat in orde. Het Maltese team is hard aan het knokken om de campagne rond te krijgen, maar door de vertraging die American Magic nu heeft veroorzaakt, kon het team nog wel eens in tijdnood geraken.

Het spel moet gespeeld worden; het hoort er gewoon bij

– Huib Bannier, woordvoerder van DutchSail

Simeon Tienpont bekijkt de America's Cup

Simeon Tienpont bekijkt de America’s Cup

Gezonde dynamiek

Of Simeon Tienpont en de rest van het Nederlandse team met samengeknepen billen op de uitspraken zaten te wachten? Huib Bannier, woordvoerder van DutchSail zegt van niet: “We zijn niet onder indruk, maar we zijn ons wel bewust van het dynamiek van het spel. We weten dondersgoed dat het juridische deel van de wedstrijd alleen maar spannender en interessanter wordt. Het spel moet gespeeld worden; het hoort er gewoon bij en het is een interessante element van de toekomstige wedstrijdserie. We moeten ons nu alleen niet laten afleiden of verrassen.”

Dutchsail CEO Eelco Blok (L) voor Team the Netherlands in 36th America’s cup

Financiën

De vele euro’s bij elkaar sprokkelen voor een campagne is niet niks. Bannier: “De financiering van de campagne gaat wellicht ook nog verder na de wedstrijden. We zijn nu continu bezig om met alle instellingen en bedrijven het hele proces en alles er omheen gefinancierd te krijgen. Het is een bewuste keuze van Tienpont omdat met het Nederlandse bedrijfsleven te doen en dat is een behoorlijke klus. We hebben een forse achterstand, maar we zitten er met een hoop plezier in. Simeon Tienpont en Eelco Blok laten zich niet snel verrassen en ik kan me voorstellen dat de Nieuw Zeelandse organisatie de Nederlandse challenger niet zomaar laat schieten.”

Omslagfoto: America’s Cup

 

Tags: , , , Last modified: 19 maart 2021
Sluiten