Video

Poetsen met appelmoes, citroen en pindakaas

Voor een verbazingwekkend schoon resultaat

12:35

Het zomerseizoen breekt weer aan en dat betekent: grote schoonmaak! In Zeilen 04/2024 nemen we Zoef van top tot teen onder handen en delen we de beste schoonmaaktips. Naast met allerhande speciale schoonmaakmiddelen van watersportwinkels, kun je ook met een aantal etenswaren verrassend goed schrobben. Wat dacht je van appelmoes voor het schoonmaken van dek, pindakaas voor de stootwillen en citroen voor de romp?

Appelmoes

In iedere watersportwinkel zijn er speciale dekreinigers te koop die beloven het antislip langer vrij van aanslag te houden, bijvoorbeeld die van StarBrite. Maar daarin zit ptef, ook wel bekend als teflon of ptfe. Wij zien niet in waarom je dit goedje, dat niet afbreekbaar is en zich dus ophoopt in het milieu, moedwillig over je dek zou spoelen. Op een forum vinden we een leuke tip van een windsurfer: die gebruikt appelmoes om het dek van zijn surfplank te reinigen. Dat klinkt vreemd, maar is eigenlijk best logisch: appelmoes bevat appelzuur en oxaalzuur, die helpen tegen kalk en groene aanslag.

Met een pot (kosten: 90 cent) smeren we het halve dek in en laten het spul een uurtje intrekken. Daarna schrobben we de appelmoes weg met warm water. Het blijkt geweldig goed te werken! De andere kant van het dek behandelen we met een sopje van groene zeep, maar het duurt beduidend langer voordat we hier de hardnekkige zwarte puntjes loskrijgen.

Citroen

Boot schoonmaken appelmoes

Last van een gele laag aanslag op je boot vlak boven de waterlijn? Deze is vaak moeilijk te verwijderen, maar er is een veilig, goedkoop en milieuvriendelijk trucje voor: citroen! Zodra je met een schijfje of een halve citroen over de aanslag veegt, zie je deze zienderogen verminderen. Zie hierboven het resultaat van een paar minuutjes poetsen.

Pindakaas

Gepoetst met pindakaas

Zijn je stootwillen niet meer de schoonste? Pak een potje pindakaas erbij! Met een tissue of stuk keukenrol en een flinke klodder pindakaas poets je een stootwil in een handomdraai stralend schoon. Smeer de pindakaas uit, boen het vuil weg en spoel vervolgens de pindakaas-gloed eraf. En voilà, je stootwil is bijna weer zo goed als nieuw. Een beetje Biotex of Dasty werkt ook, maar beiden kunnen niet tippen aan pindakaas.

Zeilen 04/2024

Meer schoonmaaktips vind je in Zeilen 04/2024. Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Boot schoonmaken appelmoes

Last modified: 18 april 2024
Sluiten