Promo

Levenslessen verpakt in zeilplezier

11:19

Als fervent zeiler is er natuurlijk niks leukers dan je kroost aan het zeilen te krijgen. Maar hoe breng je ze het bij? Ga je zelf aan de slag, breng je ze naar de zeilschool of de waterscouting? Er is nog een optie. Namelijk om ze in de vakantie aan de leiding van een zeilkamp toe te vertrouwen. Het is er leuk, ze leren er uitstekend zeilen, en het is ook best handig als je moet werken terwijl je kind vrij heeft. Maar bovenal is een zeilkamp veel meer dan een weekje zeilen: het is één grote levensles, verpakt in zeilplezier.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Vrienden voor het leven

Een van de belangrijkste redenen van veel ouders om te kiezen voor een zeilkamp is dat ze er zelfredzaam van worden. Maar daar stopt het niet; een week in een onbekend gezelschap vertoeven vergroot de sociale vaardigheden van ieder kind en daarmee hun wereld. Oud Vinea-ganger Maud kan het beamen: “Vanaf mijn negende ging ik iedere zomer op kamp, tien jaar lang. Mijn broers en ik hebben er niet alleen leren zeilen, we hebben er ook vrienden voor het leven gemaakt en een berg sociale skills meegekregen. De dynamiek in zo’n groep en de speelse aanpak van de leiding zorgt ervoor dat zelfs de meest verlegen kinderen uit hun schulp kruipen.”

 

 

Dat kan ik nu zelf wel!

Het resultaat? Kinderen die terugkomen van zeilkamp kunnen opeens wel hun bed opmaken, bedenken wat ze mee moeten nemen, op tijd zijn, hun onderbroek verschonen en uitkomen met hun geld. Ze hebben nieuwe mensen leren kennen, buiten de bubbel van hun vertrouwde vrienden thuis. Ze leren zich aanpassen aan een groep en leren om te helpen in het huishouden door het doen van corvee. Het blijkt ineens dat ze veel meer kunnen dan ze dachten en wat ze voorheen lieten zien: “Mama, je hoeft me niet meer naar school te brengen na de vakantie. Dat kan ik nu wel zelf!”

 

Levenslessen zonder moeite

Een weekje kamp maakt ze een completer mens; daarmee is het een prima aanvulling op de opvoeding. Het mooiste is dat al deze levenslessen geen bloed, zweet en tranen kosten. Een week op kamp is het hoogtepunt van het jaar. Niet alleen door het plezier op het water, maar juist ook door alles daaromheen. De knotsgekke leiding, de verkleedpartijen, de spelletjes, het samen zingen, dansen en vooral heel veel lachen. Weg van het scherm, met nieuwe vrienden.

De ‘Vinea-dip’

Maar pas op: schor komen ze thuis. Doodmoe, met heimwee naar het kamp. Maud: “Na ieder zeilkamp leden mijn broers en ik dagenlang aan de ‘Vinea-dip’. We mistten het water, onze nieuwe vrienden en de vrijheid.” Dat is de prijs de je ervoor betaalt. Maar geen zorgen, je maakt het goed door ze de volgende vakantie weer op zeilkamp te laten gaan!

Doe je kind de vakantie van zijn/haar leven cadeau en boek een week plezier met Vinea Vakanties, er zijn nog plekken beschikbaar deze zomer!

Tags: Last modified: 8 december 2022
Sluiten