Promo

Wanneer stop je met zeilen?

Wie niet (meer) sterk is, moet slim zijn

09:04

ewincher

De wind in je haren, het water om je heen en een boot die je volgt, waar je haar ook heen stuurt. Het gevoel van vrijheid dat zeilen je geeft is ongeëvenaard. Maar helaas komt de vraag vroeg of laat op tafel: is het tijd om te stopppen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Ewincher electric winch handle

Zeilen houdt je in goede mentale vorm. De navigatie, interactie met je bemanning en andere zeilers op het water houden je scherp. Fysiek gezien is het een ander verhaal. Zeker toerzeilen vraagt minder van je lichaam dan sporten als hardlopen of tennis. Maar om je boot te kunnen zeilen moet je de handen vroeg of laat uit de mouwen steken. Een blessure, gevorderde leeftijd, of schouderproblemen maken dat soms onmogelijk.

Leeftijd is geen obstakel

Volgens de Franse federatie van marina’s is de gemiddelde leeftijd van de eigenaren de afgelopen jaren gestegen van 60 naar 65 jaar. En dat stijgt ieder jaar verder. Maar zeilers als John Sanders -die op zijn 81ste voor de elfde keer rond de wereld zeilde- laten zien dat leeftijd geen obstakel hoeft te zijn.

Als je goed naar jezelf luistert en naar je lichaam, dan weet je wat je kan en wat je grenzen zijn. Natuurlijk neemt je fysieke kracht en uithoudingsvermogen af met de jaren. Maar dat hoeft geen reden te zijn om te stoppen met zeilen. Vooruitdenken is de belangrijkste truc die je aan boord kunt toepassen om haastige en oncomfortabele manoeuvres te voorkomen.

Je hoeft geen dagen en nachten door te zeilen om van het water te genieten. Pas je zeiltrips aan op jouw wensen en uithoudingsvermogen. Er zijn zoveel mooie plekken in Nederland en vlak over de grens.

Pas je boot aan

Er zijn tegenwoordig veel producten op de markt die je helpen jouw boot met je fysieke conditie te matchen. Met een zelfkerende fok, automatische rolreefinstallaties, een elektrische ankerlier en een boegschroef kunnen de meeste boten met veel minder lichamelijke arbeid worden gevaren .

Een andere manier om je boot met één product aan te passen aan je fysieke toestand is de aanschaf van een Ewincher. De Ewincher is als een extra bemanningslid aan boord die nooit moe wordt. De elektrische lierhendel is veelzijdig: het grootzeil hijsen, schoten aanhalen, iemand de mast in takelen, het kan allemaal.

De Ewincher vergemakkelijkt manoeuvres waarvoor je veel kracht en uithoudingsvermogen nodig hebt. En dat betekent: lekker blijven zeilen!

 

Tags: Last modified: 8 december 2022
Sluiten