De wind in je haren, het water om je heen en een boot die je volgt, waar je haar ook heen stuurt. Het gevoel van vrijheid dat zeilen je geeft is ongeëvenaard. Maar helaas komt de vraag vroeg of laat op tafel: is het tijd om te stopppen?
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:
Zeilen houdt je in goede mentale vorm. De navigatie, interactie met je bemanning en andere zeilers op het water houden je scherp. Fysiek gezien is het een ander verhaal. Zeker toerzeilen vraagt minder van je lichaam dan sporten als hardlopen of tennis. Maar om je boot te kunnen zeilen moet je de handen vroeg of laat uit de mouwen steken. Een blessure, gevorderde leeftijd, of schouderproblemen maken dat soms onmogelijk.
Leeftijd is geen obstakel
Volgens de Franse federatie van marina’s is de gemiddelde leeftijd van de eigenaren de afgelopen jaren gestegen van 60 naar 65 jaar. En dat stijgt ieder jaar verder. Maar zeilers als John Sanders -die op zijn 81ste voor de elfde keer rond de wereld zeilde- laten zien dat leeftijd geen obstakel hoeft te zijn.
Als je goed naar jezelf luistert en naar je lichaam, dan weet je wat je kan en wat je grenzen zijn. Natuurlijk neemt je fysieke kracht en uithoudingsvermogen af met de jaren. Maar dat hoeft geen reden te zijn om te stoppen met zeilen. Vooruitdenken is de belangrijkste truc die je aan boord kunt toepassen om haastige en oncomfortabele manoeuvres te voorkomen.
Je hoeft geen dagen en nachten door te zeilen om van het water te genieten. Pas je zeiltrips aan op jouw wensen en uithoudingsvermogen. Er zijn zoveel mooie plekken in Nederland en vlak over de grens.
Pas je boot aan
Er zijn tegenwoordig veel producten op de markt die je helpen jouw boot met je fysieke conditie te matchen. Met een zelfkerende fok, automatische rolreefinstallaties, een elektrische ankerlier en een boegschroef kunnen de meeste boten met veel minder lichamelijke arbeid worden gevaren .
Een andere manier om je boot met één product aan te passen aan je fysieke toestand is de aanschaf van een Ewincher. De Ewincher is als een extra bemanningslid aan boord die nooit moe wordt. De elektrische lierhendel is veelzijdig: het grootzeil hijsen, schoten aanhalen, iemand de mast in takelen, het kan allemaal.
De Ewincher vergemakkelijkt manoeuvres waarvoor je veel kracht en uithoudingsvermogen nodig hebt. En dat betekent: lekker blijven zeilen!
Tags: elektrische lier Last modified: 8 december 2022
Helaas moeten wij het zeilvaantje strijken.
Mijn vrouw heeft al zo’n 3 jaar last van spierreuma en ik ben geopereert op 30 augustus 2021 waaraan ik ernstige lichamelijke complicaties heb overgehouden.
Onze Winner 950 waarmee we 21 jaar met veel genoegen hebben gezeild staat tekoop. Het is niet anders.
Helaas heb ik door een lichte tia, o.a. moeite om het overzicht te bewaren. Ook raak ik snel overprikkeld. Hierdoor werd zeilen moeilijk voor mij, haast beangstigend.
In juni 2020 hebben wij dus toch maar besloten, ook omdat er een motorvlet op ons pad kwam die wij heel mooi en geschikt achtte, om de zeilboot, een Dufour 34PP, genaamd RAP, om te ruilen voor de motorvlet, van dezelfde lengte. Ik betreur het nog steeds, maar het is beter zo. Het is heel erg wennen, veel minder actief, maar door min of meer gelijkvloerse boot ook fysiek veel minder belastend. En…. zeilers maken niet snel meer een praatje met je. Behalve als zij onze boot mooi vinden en zien dat het echt een motorboot is voor ex-zeilers. Verder hebben wij nu het plan, bijvoorbeeld om binnendoor naar Parijs te gaan.
Mvgr,
Hans van Gent
Mv TOP
Lekkerkerk.
Precies zo kan het ook. Het is niet zeilen of thuis op de sofa. Wij zijn ook een paar jaar geleden op motorboot overgestapt. Voordeel is veel meer ruimte. Geen twijfel. Zeilen is leuker. Vraag is niet wat niet meer gaat, maar hoe je wat nog wel gaat gebruikt.
Ik ben nu 79, mijn partner 84. 5 jaar geleden besloot ik het grootzeil op mijn 38 voeter niet meer aan te slaan. Hierdoor gebruik ik alleen nog de rolgenua. Resultaat is dat ik iets minder zeil en meer op de motor vaar. Net terug van 5 weken Zeeland, we hebben het samen heerlijk gehad en moeten er niet aan denken dat we eens de mast er af laten, maar dat gaat natuurlijk eens gebeuren, of ruilen wij hem in voor een motorboot, wel een stuk saaier
We hebben als 65 plussers voor onze vakantie zo’n ewincher aangeschaft.
Het resultaat is ronduit bedroevend. Het grootzeil van onze 50-voeter raakte niet eens tot aan de top vooraleer de batterij leeg was en ook om de fok in te rollen was één batterij niet voldoende. De oplader zat de hele reis in, zowel bij walstroom als in de 12-volt aansluiting wanneer we op motor waren, maar na minder dan een minuut gaf de ewincher er de brui aan.
Beste Tony,
Ik heb er ook een voor een 39 voeter. Ik denk dat je batterij niet goed is. Ik hijs het grootzeil en de fok, tevens de fokkeschoten telkens na overstag gaan. Na 2 dagen zeilen nog steeds ruim voldoende in de batterij. Via de app is alles bij te houden en aan te passen. Ik ben er tevreden over.
Teruggaan naar de dealer zou ik zeggen.
Daar moet ik toch even op reageren! Ik gebruik voor het tweede seizoen ook een e-Wincher-2, maar tot volle tevredenheid, zeker wat de accu betreft. Ik gebruik de e-Wincher alleen voor het hijsen van het grootzeil, maar zelfs na meerdere keren hijsen, is de accu nauwelijks ontladen; de handige app geeft dan meestal ca. 95% aan. Ik denk dat Tony Schilders iets verkeerd heeft gedaan…
In plaats van een ewicher en andere hulpmiddelen kun je natuurlijk ook van die supergrote jachten afstand doen en in een kleiner zeilbootje gaan varen. Meestal worden de afstanden toch al korter. Meer ruimte in de jachthavens en de sluizen. Wij vinden onze centurion 32 met haar breedte van 3 m al meer dan 30 jaar groot genoeg, ook met kleinkinderen en hun ouders aan boord. Pas je aan en ga zeilen.
Bezwijkt de ewincher dan heb je een probleem aan boord.
Margo
Terug geweest naar de dealer en blijkbaar was er een verkeerde batterijlader meegeleverd. Nu blijft de e-Wincher wel naar behoren werken.