OUD

Voor god, het geld en het gas

12:59

Voor god, het geld en het gas. De redenen om een zeiltochtje te organiseren kunnen zeer divers zijn.

Column. De redenen om een zeiltochtje te organiseren kunnen zeer divers zijn. Het blijft natuurlijk altijd uitdagend en vermakelijk om een doel te koppelen aan het verblijf aan boord van een zeilboot. Of dit nu ontdekkingsreizen zijn, zeilen voor het goede doel, voor onderzoek, voor de overwinning of gewoon om te genieten van de prachtige natuur waarin we ons vaak mogen begeven; we hebben het als zeiler allemaal wel eens meegemaakt, dan wel voorbij zien komen.

Nieuw voor mij, is echter een race die vandaag begint in St. Petersburg met als finish het Duitse Greifswald. Leuk, zo lijkt het, omdat we nu niet zo vaak horen over regatta’s in de Baltische Zee, ook omdat er met zes splinternieuwe Swan 60’s wordt gevaren en natuurlijk omdat de boten ieder een Nationaliteit representeren. De Europese Unie, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Nederland strijden om de snelste tijd op dit stuk van zo’n 750 zeemijlen. Dat is dus ook nog eens goed voor ons nationalistische onderbuikgevoelens. Alleen wanneer ‘we’ winnen natuurlijk.

Goh, ook leuk dat al die schepen gezegend worden door de Orthodoxe priester ter plaatse. Het zal god’s zegen wel hebben. Maar wat te denken van die stickers van dat Russische energiebedrijf op de rompen en de zeilen? Wat blijkt het geval? Vooraanstaande zeilverenigingen van de landen in kwestie zijn uitgenodigd door het beste bedrijf om op de door hun gefinancierde Swan’s deel te nemen aan de race ter viering van de feestelijke opening van een nieuwe gasleiding. De gasleiding verbindt Rusland, Finland en Duitsland en dus eigenlijk heel west Europa. Dat gas dat ons zo lekker warm houdt in de winter en waarop we de aardappelen laten garen. De liefdadigheid straalt er vanaf.

Dat er door de winnaar ook nog eens 100.000 euro mee naar huis genomen mag worden mag een kleinigheid heten. Het opruimen van een half vervuild continent door onzorgvuldige winning van olie- en gasvoorraden kan wel even wachten, daar hebben we het verder niet over. Dat het bedrijf in kwestie model staat voor ongeveer alles wat er fout gaat in Rusland, van corruptieschandalen en milieuvervuiling tot en met de schending van mensenrechten aan toe, mag de pret niet drukken voor de hoge heren die meedoen. Ook de zeilprofessionals aan hun zijde hoeven zich daar niks van aan te trekken. Het moet wel vaart lopen natuurlijk.

Jaloezie? Ja natuurlijk, zeilen op een Swan 60 lijkt me fantastisch. Ook het samen mogen zeilen met professionals om de fijne kneepje van het racen in de smiezen te krijgen, zou ik niet afslaan. Wat hebben ze het getroffen en, wie weet, winnen ze die ton wel. Ik wens de zeilers daar veel plezier boven die gasleiding. Voor God, het Geld en het Gas! En nou gaan!

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten