OUD

Blog – Matchrace psychologie

15:41

In februari maakte ik voor Zeilen TV een video-interview met de matchrace zeilsters van Mach3, het merkenteam dat afgelopen weekeinde in Weymouth voor olympische kwalificatie het Verbondsteam met  9-3 wist te verslaan.

In februari maakte ik voor Zeilen TV een video-interview met de matchrace zeilsters van Mach3, het merkenteam dat afgelopen weekeinde in Weymouth voor olympische kwalificatie het Verbondsteam met  9-3 wist te verslaan.

Tijdens het interview liet ik Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning kort reageren op een aantal woorden. ‘Londen 2012.’ Was het eerste. “Dat is op het podium, ‘’ zei Renee zonder blik of blozen. Annemiek antwoordde: “goud!” En op de vraag wat hun grootste droom is, waren ze unaniem: olympisch kampioen worden.

Toen ik het trio vervolgens confronteerde met de trails, die nog wel gewonnen moesten worden van het Delta Lloyd kernploegteam, werd daar achteloos en wat lacherig op gereageerd.

Was het bluf of was er toch sprake van onzekerheid? Ik kwam er niet achter.

Afgelopen weekend hoopte ik alsnog antwoord te krijgen op deze vraag en dat is gebeurd op een wijze die ik eerlijk gezegd niet had verwacht.

Zaterdag, op de eerste dag van de trials, ging de strijd gelijk op. Na een dag zeilen stond het 3-3. Achteraf is het makkelijk praten, maar aan de hand van de resultaten wist ik toen al bijna zeker dat het verbondsteam het onderspit zou gaan delven.

Aan de blik en houding van een voetballer kan je vaak zien of hij een penalty benut. En een voetbalteam dat in de eerste minuut van een wedstrijd scoort, verliest uiteindelijk ook vaak de pot.

Aan deze sportprincipes dacht ik toen ik zaterdag de resultaten analyseerde. Maar ook na afloop de coach van het verbondsteam, Mickael Lundh, voor de camera van Topzeilen TV, uitleg hoorde geven. Die sprak over laksheid bij zijn zeilsters nadat ze met 2-0 voorstonden en daardoor de tegenstanders op 2-3 lieten komen. En het niet kunnen opleggen van hun wil.

Voor dezelfde camera zag ik vervolgens Renee Groeneveld, die straalde alsof ze toen al wist dat het zondag ‘gehaktdag’ zou worden in Weymouth. De rest is bekend. Mach3 wist de volgende zes races allemaal te winnen.

Groot respect voor de winnaars, maar zeker ook voor de verliezers. Vier jaar geleden was ik er in China bij toen Mandy Mulder met het Ynglingteam zilver won. Het kostte mij toen de grootste  moeite om een lach op haar gezicht te toveren voor een leuke foto.

Haar reactie zondag na de kansloos verloren trials, verbaasde mij dan ook niet:  ‘’Morgen hoeven we niet meer te zeilen,’’ aldus de nuchtere Friezin.

Door Eric van Staten
Redacteur Zeilen

Foto Richard Langdon

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten