Op reis

Zeilen naar Gambia: Afrika voor beginners

Over nijlpaarden, een cultuurshock en prachtige natuur

10:17

Marrit en Joost verkenden op eigen kiel de Gambia-rivier. “Een bereisde zeiler die we op de Canarische Eilanden tegenkwamen noemde het ‘Afrika voor beginners’. Dus ook voor ons, als destijds beginnende vertrekkers, was het heel goed te doen.” Hoe gevaarlijk zijn nijlpaarden voor zeilers? We interviewden het stel over hun avontuurlijke tocht naar het binnenland van Afrika. Hun hele reisverhaal over de unieke zeilbestemming lees je in Zeilen 01/2024.

Gambia, dat is nog eens buiten de gebaande paden zeilen! Hoe kwamen jullie erop om daar heen te gaan?

“Ik had erover gelezen, ik dacht in het boek ‘Blijven drijven’ van Vivian Oskam. Met je eigen boot een Afrikaanse rivier opvaren, dat wilde ik ook! En dan vooral vanwege de cultuur en natuur die erg afwijkt van andere zeilbestemmingen.”

En waarom werd het geen ander land op het Afrikaanse vasteland?

“We hadden ook graag naar Marokko gewild, maar dat was toen met covid gesloten. Mauritanië heeft een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en er zijn geen goede plekken voor je boot. Senegal hebben we bewust overgeslagen, om meer tijd te hebben in Gambia, maar is zeker een goed alternatief. Guinee-Bissau stond ook hoog op ons lijstje. Maar spanningen in de hoofdstad, verhalen over piraterij, nog heter en de windstilte daar hebben ons er vanaf gehouden.”

zeilen bestemming Gambia

Was het net zo’n uitdagende bestemming als het klinkt? Of is het prima te doen voor beginnende vertrekkers?

“Een bereisde zeiler die we op de Canarische Eilanden tegenkwamen noemde het ‘Afrika voor beginners’. Dus ook voor ons, als destijds beginnende vertrekkers, was het heel goed te doen. Het weer is er rustig en je kan overal op een beschutte plek voor anker. Ook navigeren is er eenvoudig. Daarnaast is Gambia, in tegenstelling tot sommige andere landen in West-Afrika, veilig. Bijkomend voordeel is dat vrijwel iedereen er Engels spreekt.”

Wat voor verwachtingen hadden jullie van Gambia? Werden die waargemaakt?

“Als je op safari gaat met je eigen boot, hoop je natuurlijk de dieren ‘uit de folder’ tegen te komen. Nijlpaarden, chimpansees en krokodillen hebben we allemaal gezien. We zijn verrast door de hoeveelheid en schoonheid van de verschillende soorten vogels.

Daarnaast is Gambia een heel arm land. Dat weet je van tevoren. Maar we merkten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brazilië waar we later naartoe zijn gevaren, dat dit een grote invloed had op de gemoedstoestand van de mensen. Wellicht was dit aangesterkt door de coronacrisis, waardoor toeristen weg bleven. De sfeer was regelmatig bedompt, er werd veel geklaagd over corruptie en we spraken veel jonge mensen zonder perspectief die graag naar Europa wilden. Er is geen oplossing voor plastic afval anders dan (gedeeltelijk) verbranden of dumpen en alle oude auto’s uit het westen eindigen daar uiteindelijk in de berm.”

Varen en ankeren tussen de nijlpaarden, dat klinkt vrij gevaarlijk!

“Nijlpaarden zijn ontzettend gevaarlijk op land, omdat ze zo territoriaal zijn. In het water lopen ze over de bodem, en ‘springen’ af en toe omhoog voor een hap lucht. Het zijn grote zware beesten, maar ze kunnen aan een zeiljacht weinig schade aanrichten. Vissers in lage bootjes, in ondiep water, zijn daarentegen hun leven echt niet zeker. We zijn langs veel nijlpaarden gevaren, en geen ervan leek zich bedreigd te voelen.”

Zouden jullie Gambia als bestemming aan andere zeilers aanbevelen?

“Verwacht niet dat je hier kan genieten van een ontspannen luxe zeilvakantie in de natuur. Als je met je zeilboot Gambia binnenkomt, hoor je waarschijnlijk tot de 5% rijkste mensen ter wereld. In Gambia is een gemiddeld salaris €3,- per dag. Deze confrontatie leidde bij ons zeker tot een soort cultuurshock. Dit draagt bij aan je moreel kompas en een realistischere kijk op de wereld. En ja, de natuur is inderdaad wel prachtig.”

zeilen bestemming Gambia

Zeilen 01/2024

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Joost en Marrit? Dat lees je in Zeilen 01/2024. Bestel het nummer hier. Of neem een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier. Kijk ook de vlogs van de vertrekkers op ons Youtube-kanaal via deze link.

Afbeeldingen: Joost Doude van Troostwijk en Marrit Terpstra

Last modified: 3 januari 2024
Sluiten