Vlogs

Sailing Shalom – 25.5. Verwoesting op Dominica maakt indruk

17:51

Halve wind zeilen we van Martinique naar Dominica. De wind tussen de eilanden in het Caribisch gebied kan vrij hard zijn en daar hebben we vandaag mee te maken, een wind van gemiddeld 20 knopen met uitschieters naar 30.

We verwachten dat de rust aan boord in de luwte van Dominica minder zal zijn, maar niks is minder waar: de stabiele wind mag dan afgenomen zijn, de valwinden zijn enorm en overvallen ons met meer dan 33 knopen. Pas in de baai van Roseau is het rustig, strijken we ons grootzeil en leggen we ons schip voor de verandering aan een mooring. Het is tijd om de kas van de Dominicaanse bevolking te spekken.

De groene parel van het Caribisch gebied

We worden wakker van het geluid van getimmer, wat uit verschillende richtingen blijkt te komen. Dominica is een bestemming waar we al lang voor ons vertrek naar uitkeken. Eens de groene parel van het Caribisch gebied, nu volledig verwoest door orkaan Maria. De kapotte huisjes langs de kust en de honderden omvergeblazen bomen winden er geen doekjes om, het eiland is hard geraakt.

De bevolking is echter opvallend positief en buitengewoon vriendelijk: ‘We zijn alles weer aan het opbouwen en zijn al ver gekomen, alles komt goed, zolang we maar blijven lachen,’ zegt de boatboy die onze dinghy aan de steiger legt. ‘We zijn natuurlijk wel bang voor wat er dit orkaanseizoen gaat gebeuren, maar daar laten we ons niet teveel door leiden,’ vertelt hij. En zo timmeren de mensen door, bouwen ze hun huisjes weer op en maken de kapot gemaakte steigers en straten weer heel.

Is Dominica nog steeds een parel? Voor ons wel. De mensen hier wachten op zeilers/toeristen die langs komen, maar helaas laten velen het afweten. Ze hebben het geld hier echter hard nodig. Wij zijn blij dat we er zijn en gaan de komende dagen goed benutten om dit prachtige eiland te ontdekken.

Vlog

Op de plek waar we nu zijn is geen internet wat snel genoeg is om een vlog te uploaden. Onze vlog over Grenada en mijn ziekenhuisopname komt volgende week online.

We zijn trouwens onderweg naar St. Maarten vanwaar Tom de Atlantische Oceaan gaat overzeilen, terug naar Nederland. Hoe we tot deze keuze gekomen zijn en wat onze andere opties waren, dat gaan we jullie snel vertellen.

Shalom!
Tom en Heidi

 

Tags: , , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten