Op reis

Vertrekken is leuk, maar je AOW mislopen niet

Je kunt je vrijwillig verzekeren

12:12

We ontvingen een bericht van een vertrekker waarin hij ons attendeerde op het feit dat er een mogelijkheid is om tijdens je wereldreis gewoon AOW (Algemene Ouderdomswet) op te blijven bouwen. Wij waren van de mogelijkheid op de hoogte. Jij ook? Als dit nieuw voor je is en je bent van plan om binnenkort aan je reis te beginnen, lees dan even verder.

Elk jaar dat je niet in Nederland bent, word je 2% gekort op je AOW. In de tijd dat je weg bent, ben je namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de AOW. Maar er is goed nieuws, want je kunt indien gewenst je hiertegen verzekeren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) door een vrijwillige verzekering af te sluiten.

Voorwaarden voor de verzekering

Door een vrijwillige verzekering af te sluiten, voorkom je later een lager pensioen. Je kunt een vrijwillige verzekering aanvragen als je voor vertrek verzekerd bent geweest en aan de voorwaarden voldoet voor de AOW (en/of Anw*). Je kunt de verzekering aanvragen tot 1 jaar nadat je buiten Nederland bent gaan wonen (of werken). In de regel geldt dat je je maximaal tien jaar vrijwillig kunt verzekeren, dit geldt eventueel ook voor je partner of kinderen. Maar er zijn uitzonderingen, want soms kan deze periode ook langer of korter dan tien jaar zijn.

Maandelijkse premie

Voor de vrijwillige verzekering betaal je een premie. Er is een minimum- en een maximumpremie. De minimumpremie per maand is €561, ook als je geen inkomsten hebt. Naarmate je wel inkomsten ontvangt, dan hangt daar het premiebedrag vanaf. Hoe hoger het inkomen, hoe meer premie je betaalt. Afhankelijk van het inkomen is dit bedrag in 2024 maximaal €5.617.

Of het een echte oplossing is…. De premies liegen er niet om. Wist jij van het bestaan af van deze vrijwillige verzekering? Zou jij hem afsluiten? Of heb je er al eens eentje afgesloten?

* Als je vertrekt uit Nederland krijgen je nabestaanden geen Algemene nabestaandenuitkering (Anw) als je komt te overlijden, maar ook hiertegen kun je je vrijwillig verzekeren. Hier betaal je dan ook een maandelijkse premie voor.

Omslagfoto: © CC BY-NC-ND 2.0 DEED

 

Tags: Last modified: 26 februari 2024
Sluiten