Op reis

Twee twintigers met tussenpensioen: klussen, klussen en nog eens… varen?

“Hé, waarom is het hier achter in deze hut zo nat?”

14:20

Niels en Rosan vertrekken in de zomer van 2023, na de Sneekweek om precies te zijn, voor een reis van vijf jaar met hun Sigma 38OOD. De twintigers gaan, zoals ze dat zelf zeggen, met tussenpensioen. Tijdens de Toerzeilers Vertrekkersdag hebben ze zich al kort voorgesteld. Voor Zeilen doen ze verslag van hun droomreis. Daarnaast houden ze een vlog bij op hun YouTube-kanaal.


En toen hadden we ineens een boot. Nu we in Lelystad liggen (na een prachtig onthaal daar, door mijn moeder die voor de gelegenheid appeltaart had gebakken en onze box versierd had met ballonnen) voelt het ineens wel heel echt. Wat gaaf. De wereldreis lijkt plots super dichtbij. Zon, zee strand, de wind door je haren, de tijd aan jezelf en terug naar dat wat er echt toe doet. Leven met de dag, genieten van parelwitte stranden en azuurbla…

Kluslijst groeit na elke klus

“Hé, waarom is het hier achter in deze hut zo nat?” Een vraag die je jezelf als booteigenaar eigenlijk niet wilt hoeven stellen ontwaakt ons uit ons dagdromen. We hebben de boot nu een maand en hebben een kluslijst opgesteld om een overzicht te hebben van wat we nog willen doen en welke prioriteit dat heeft. De eerste paar klusjes zijn afgerond, maar de lijst is zeker niet korter geworden. Voor elke afgeronde klus bedenken we twee nieuwe, wat maakt dat de lijst met uit te voeren werkzaamheden juist gestaag groeit. Met deze laatste opmerking hebben we onszelf verzekerd van een extra item op de kluslijst. Hoe de omschrijving van dit nieuwe item gaat luiden moet de toekomst uitwijzen, tijd voor inspectie!

Voetenbadje in de kuip

Het blijkt lekkage te zijn, waarschijnlijk vanaf boven. Onze achterhutten worden gescheiden door een middenschot. De kussens die aan beide zijdes tegen dat schot aan liggen zijn vochtig en wat schimmelig. Eens even kijken waar dat water vandaan komt. Ik schroef wat plafondplaten los, stop de lozers van de kuip dicht en creëer vervolgens een voetenbadje in die kuip. Als snel zie ik waar het mis gaat. Aan de onderkant van de kuipvloer zie ik dat het water langs één van de poten van de console naar binnen komt. Door de opening voor de stroomvoorziening en de gaskabel die daar doorheen loopt om precies te zijn. Oude kit eruit, betere afdichting maken, klaar.

Klaar!? Ja dat dacht je, maar zo makkelijk komen we er uiteraard niet vanaf. De lekkage moet al geruime tijd bestaan hebben, want het middenschot (dat niet alleen de hutten van elkaar scheidt, maar ook de kuipvloer ondersteunt) is over de lengte van ongeveer een meter volledig verrot. Niet goed. En dus zijn we vervolgens een weekje bezig om de schade te herstellen. Wegbikken en zagen van het verrotte hout, nieuw stukje hout op maat maken. Glasvezelmat. Polyester. Verf. Zo, dat is dat. Op naar de volgende klus!

Vind je klussen leuk?

Als je een boot koopt is het verstandig om jezelf twee dingen af te vragen. De eerste en belangrijkste? Of je klussen leuk vindt. Want dat is waar je een zeer significant deel van je tijd aan kwijt zult zijn. De tweede? Of je varen leuk vindt. Want dat zul je ook af en toe moeten doen. Een stukje varen wijst namelijk uit of de laatste klus die je gedaan hebt afdoende is (zeer onwaarschijnlijk), of dat je weer van begin af aan kan beginnen (meest aannemelijk).

Gelukkig vind ik klussen leuk, want dat is waar we het eerste jaar toch vooral mee bezig zijn. In het resterende deel van 2021 en de winter van 2022 houden we ons onder andere bezig met het kopen en doormidden zagen van onze bijboot (wordt vervolgd) en de installatie van een ankerlier. Uiteraard met bijbehorende constructie in de ankerbak om die lier op de kunnen installeren. Verder maken we horren voor de luiken, een lattenbodem in de voorste hut, deurtjes in een kastje en doen we een hoop kleine klusjes aan onder andere de motor en het drinkwatersysteem. Gelukkig kan je op een boot overal altijd makkelijk bij…

Klussen eigen boot

Denkwerk is het meeste werk

Er is een hoop te doen en dat betekent niet alleen een hoop fysiek werk, maar vooral ook heel veel denkwerk. Vaak is de daadwerkelijk uitvoering van een project zo gedaan, maar neemt het uitvogelen van de juiste en beste manier om iets te doen veruit de meeste tijd in beslag. Om echter te voorkomen dat ik constant bezig ben om het wiel opnieuw uit te vinden kijk ik veel bij andere boten. Regelmatig loop ik een rondje over de haven. De ene keer om te kijken hoe anderen hun anker voorop hebben hangen, de andere keer om uit te vogelen wat voor rol-reef-systeem we nodig hebben. Wat voor windvanen zijn er in omloop? Hoe zijn bimini’s bevestigd? We kunnen niet meer over de haven lopen zonder te gluren bij de buren.

Zeilen doen we ook nog zo af en toe, maar veel minder dan we zouden willen, zoals dat eigenlijk altijd gaat als je een boot hebt. Daar moet maar eens verandering in komen. De eerste twee weken van mei zijn we vrij. Tijd voor een mooie tocht, op naar Denemarken!

Last modified: 5 juni 2023
Sluiten