Reisverhalen

Twee twintigers met tussenpensioen: verliefd op de boot

De perfecte boot gevonden

11:18

Niels en Rosan vertrekken in de zomer van 2023, na de Sneekweek om precies te zijn, voor een reis van vijf jaar met hun Sigma 38OOD. De twintigers gaan, zoals ze dat zelf zeggen, met tussenpensioen. Tijdens de Toerzeilers Vertrekkersdag hebben ze zich al kort voorgesteld. Voor Zeilen doen ze verslag van hun droomreis. Daarnaast houden ze een vlog bij op hun YouTube-kanaal.


Het is inmiddels mei 2021. We zijn de afgelopen dagen keihard bezig geweest om de prachtige Sigma 38 die we een maandje eerder achtereenvolgens bezichtigd, begeerd, gekeurd en gekocht hebben van een nieuwe laag antifouling te voorzien. Eigenlijk is dat ook het enige echt grote onderhoud dat moest gebeuren, verder is ze volledig zeilklaar en in prachtige staat. Vandaag gaat ze weer te water, en voelt het alsof het avontuur dan echt gaat beginnen. De komende dagen varen we binnendoor richting Lelystad, waar Jachthaven Lelystad Haven voorlopig onze thuishaven wordt. Dat zal ik overigens grotendeels samen met mijn vader doen, want Rosan moet nog een dagje werken en zal pas de laatste dag opstappen.

De wereld rond met een wedstrijdboot

De afgelopen dagen hebben we tussen het klussen door aan boord gewoond, een heerlijk voorproefje van wat ons te wachten staat. Het bevalt tot nu toe goed, de Sigma 38 is een erg praktisch schip. Gebouwd voor wedstrijden op zee, maar met oog voor het comfort van de bemanning. Een snelle boot dus, waarop het ook nog eens prima vertoeven is. Een grote tafel, natte cel met douche, hoekkeukentje, een hut voor, twee hutten achter, en redelijk wat bergruimte. Een beetje overtuigd is de Sigma 38 wel voor een wereldomzeiling, maar dat mag de pret niet drukken. Dan reven we wat eerder, of varen we gewoon wat harder!

vertrekkersboot sigma 38

Verliefd

Ook is het goed opletten geblazen met overstag gaan en gijpen. We hebben zelfs zonder al met de boot gezeild te hebben enorm respect voor de ontzagwekkende giek die bij dergelijke manoeuvres op hoofdhoogte door de kuip zal komen zwaaien. Op het tuig na is deze 38-voeter verder relatief klein. Vergeleken met bijvoorbeeld een Bavaria 38 of een Hanse 38 is onze boot een stuk minder breed en hoog, maar voor ons is het perfect. Een gezellige, voor ons voldoende ruime, mooie en snelle boot. Je kan wel zeggen dat we een beetje verliefd zijn. Met het verblijven op de boot de afgelopen dagen is die verliefdheid alleen maar groter geworden en we hebben dan ook nog geen moment spijt gehad van onze keuze.

Spannende eerste sluis

En dan is de dag van vertrek aangebroken! Althans, dat hopen we, want er staat een stevige bries. Gisteravond waren we, dwars op de wind liggend, al heel blij met ons cardanisch kooktoestel. Vanochtend is vanwege de harde wind die er nog steeds staat de eerste brug/sluis combinatie die we moeten trotseren gestremd. Gelukkig gaat die wind in de loop van de ochtend wat liggen en varen we eind van de ochtend de eerste sluis uit. Trots sta ik achter het roer, wat gaaf is dit zeg! Ik heb overigens mijn vader gevraagd of hij het in-en uitvaren van deze eerste sluis te doen. Op zich heb ik vertrouwen in mijn eigen vaardigheden, maar mijn zuinigheid op ons meest kostbare bezit maakt dat ik toch liever eerst een keertje afkijk bij iemand die wat meer ervaring heeft. Na die eerste keer afkijken heb ik er wel vertrouwen in, dit gaat lukken!

Onder zeil

Soepel passeren we een hele serie sluizen, bruggen, kanalen en meertjes. Onderweg pikken we nog een goede vriend van mij op en vlak voordat we de nachtelijke doorvaart van Amsterdam doen pikken we Rosan op. Na de passage van Amsterdam en een korte overnachting in de Sixhaven zetten we onze weg voort, door de Oranjesluizen en dan het Markermeer op! Daar kunnen we het niet laten om de genua erop te zetten. Motor uit, rust. Aangedreven door de wind leggen we het laatste stukje van onze route af. De box invaren is nog even spannend, maar met een rustige bemanning en voldoende handen lukt dat prima. Lijntjes vast, motor uit, zeil opruimen. Zo, de eerste tocht is een feit. Op naar meer! En op naar zee…

Tags: , Last modified: 10 mei 2023
Sluiten