Reisverhalen

Twee twintigers met tussenpensioen: “Dan heb je vast al een hoop ervaring?”

De eeuwige vraag

10:03

Niels en Rosan vertrekken in de zomer van 2023, na de Sneekweek om precies te zijn, voor een reis van vijf jaar met hun Sigma 38OOD. De twintigers gaan, zoals ze dat zelf zeggen, met tussenpensioen. Tijdens de Toerzeilers Vertrekkersdag hebben ze zich al kort voorgesteld. Voor Zeilen doen ze verslag van hun droomreis. Daarnaast houden ze een vlog bij op hun YouTube-kanaal.


In de voorbereiding op onze wereldreis voelen we de behoefte om een paar keer een wat verdere tocht te maken. En zo komt het dat we van plan zijn om komende maand, in de eerste twee weken van mei, naar Denemarken te varen. De eerste uitdagingen voor die tocht zijn inmiddels overwonnen. Onze autopilot werkt weer, we hebben de nieuwste kaarten en alle reddingsvesten zijn voorzien van nieuwe patronen.

Het is nu april 2022, nog een weekje tot vertrek. Qua reisvoorbereiding weten we inmiddels dat we richting Esbjerg willen. Een mooi stuk varen naar een plaats die er op de foto’s leuk uit ziet en waar we goede verhalen over lezen. Onderweg komen we een sluis, het IJsselmeer, nog een sluis, de Waddenzee, een shipping lane, de Noordzee, diverse windmolenparken, nog meer Noordzee en de aanloop naar Esbjerg tegen. Het is te overzien.

Wind

Het enige wat ons nog tegen kan houden is de wind. Er wordt namelijk een stevige westelijk tot zuidwestelijke wind voorspeld. Niet voor de heenweg, dan hebben we windje 3/4 en zon, maar voor de terugweg. Aan lagerwal de westkust van Denemarken verlaten bij 35 tot 40 knopen wind lijkt ons geen prettige ervaring en dus kan het zijn dat we ons plan wat bij moeten stellen. Op de dag van vertrek zijn we er nog niet uit. Volledig voorbereid op een oversteek naar Denemarken vertrekken we dus vanuit Lelystad. Aan dek liggen de looplijnen klaar, de accu’s zijn vol, alle proviand is aan boord. Eerste stop? Makkum! In de verenigingshaven daar komen we graag en het is een mooie uitvalsbasis om de volgende dag op tijd bij Kornwerderzand door de sluis te gaan.

Terschelling is ook leuk

Eenmaal aangekomen in Makkum is het eigenlijk al wel duidelijk, dit gaat hem niet worden met de huidige voorspellingen. En dus gaan we improviseren de komende dagen! De Waddenzee willen we in ieder geval op, en dan zien we wel even waar we eindigen. Terschelling is ook leuk. Misschien dat we Vlieland nog aan kunnen doen. En anders verkennen we het IJsselmeer nog wat verder. Het is geen zeezeilervaring, maar we gaan er sowieso een mooie vakantie van maken! Ik ben benieuwd hoe het varen met al die stroming op het Wad gaat zijn.

“Dan heb je vast al een hoop ervaring?”

Als mensen erachter komen dat we met een zeilboot op wereldreis gaan krijgen we steevast een spervuur aan vragen. De mooiste vragen komen altijd van niet-zeilers. De eerste vraag luidt meestal: “Waar gaan jullie als eerste heen?” Als je met het vliegtuig gaat dan is die vraag leuk te beantwoorden door een of andere tropische bestemming te noemen waar je als eerste aankomt. Ons meest eerlijke antwoord op die vraag is “IJmuiden”. Want dat is nou eenmaal naar alle waarschijnlijkheid de eerste stop die we zullen maken.

Gooi je ‘s nachts een anker uit?

Als we dat antwoord geven levert dat echter vaak meer verwarring op dan dat het duidelijkheid geeft, en dus vertellen we nu dat we in eerste instantie via de Europese kust naar de Canarische eilanden willen varen, en dat vanaf daar ons eerst doel de Cariben zijn. Hoe lang is dat dan zeilen? Hoe doe je dat ’s nachts dan, gooi je een anker uit? Eet je dan alleen maar voedsel uit blik? Het blijft mooi om te zien hoe erg de (belevings)wereld van een niet-zeiler verschilt met die van een zeiler.

Van zeilers krijgen we dan ook hele andere vragen. Wat voor schip heb je? Hoe diep steek je? Wat heb je voor apparatuur aan boord? Er is echter één vraag die we van bijna iedereen krijgen, ongeacht of diegene ervaring heeft binnen de zeilerij. Het is ook een vraag waar we ons toen we net met de voorbereidingen begonnen waren echt wel zorgen over maakten: dan hebben jullie vast een hoop ervaring??

Al doende leert men

Nee, dat hebben we niet. Onze poging van afgelopen jaar is mislukt, dit jaar hebben we er simpelweg de tijd niet meer voor. Voor Rosan blijft de ervaring daardoor beperkt tot een rondje Noord-Holland. Voor mij wordt die ervaring nog aangevuld met een tochtje van Zuid-Engeland naar Herkingen, maar dat is het dan ook qua ervaring op zout water. In het begin maakte die beperkte ervaring ons wat bang. Dat iedereen steeds vroeg naar die ervaring droeg daar niet aan bij.

Inmiddels hebben we echter vrede met onze maagdelijkheid op het gebied van zeezeilen. Immers, we vertrekken in augustus niet om in één keer non-stop de volledige wereld rond te gaan zeilen. We hebben de tijd aan onszelf en kunnen op ons gemak in korte tochtjes langs de Nederlandse, Belgische en Franse kust richting het zuiden zakken. Al doende leert men, en elke tocht die we vanaf ons vertrek halverwege augustus gaan maken zal bijdragen aan het leerproces. En dat vertrek begint inmiddels erg dichtbij te komen.

Tags: Last modified: 26 juni 2023
Sluiten