Reisverhalen

Suriname in verandering

Bouterse veroordeeld maar spoorloos

13:33

Annabelle en haar vader Herman zijn vertrokken om een rondje Carieb te zeilen met Garfield, een Compromis 36. Herman doet voor Zeilen iedere maand verslag van de reis.

Als we na een lange oversteek in Suriname zijn aangekomen, horen we dat aanstaande woensdag de definitieve uitspraak in het proces over de Decembermoorden zal plaatsvinden. Omdat er nog steeds veel Bouterse aanhangers zijn, die mogelijkerwijze agressief kunnen reageren bij een eventuele veroordeling, hangt er een gespannen sfeer in Suriname. Er worden controles langs de weg uitgevoerd en iedereen is in afwachting wat er gaat gebeuren. Om meer over deze zaak te ervaren bezoeken we Fort Zeelandia, waar deze moorden hebben plaatsgevonden en waar we ook de rondleiding meemaken. Na een korte inleiding gaan we langs de verschillende bastions, die allen zijn vernoemd naar Zeeuwse steden en staan even later op de plek, waar op 8 december 1982 vijftien tegenstanders van Bouterse op koelbloedige wijze werden vermoord. Een waarlijk historische plek en een écht kippenvelmoment voor ons allemaal.

Monument decembermoorden in Fort Zeelandia

Hoewel er geen politieke uitspraken mogen worden gedaan door de gids, is wel duidelijk dat ook hij overtuigd is van de schuld van Bouterse en zijn mededaders en hoopt dat het recht mag zegevieren. Het voelt voor ons westerlingen vreemd, dat een veroordeeld moordenaar en drugssmokkelaar desondanks veel later van 2010 tot 2020 democratisch gekozen president was van Suriname.

Na enkele dagen volgt de definitieve uitspraak tegen Bouterse, waarbij hij schuldig wordt bevonden en de gevangenisstraf van twintig jaar wordt bevestigd. Gaat de 78-jarige Bouterse dan toch eindelijk voor de rest van zijn leven achter de tralies? We moeten het afwachten, want op het moment dat ik dit schrijf, is Bouterse spoorloos. De gevreesde onrust blijft gelukkig in ieder geval voorlopig uit.

Kerstmis onder palmen

Intussen liggen we met tien andere, voornamelijk Nederlandse boten in de Marina Waterland. Allemaal bezoeken we het feestelijke kerstdiner in het restaurant van het resort. Het is heel raar om bij 30 graden niet alleen naast de palmbomen, maar ook naast de kerstboom te zitten en gezamenlijk Kerstmis in te luiden.

Een echte bisschop, maar wel anders…

Op 1e Kerstdag bezoeken we met drie andere zeilers de Petrus en Pauluskathedraal in Paramaribo, waar de hoogmis door de bisschop wordt opgedragen. Zelfs de president is erbij en alles wordt live op radio en tv uitgezonden. Het is een prachtig houten gebouw met een fraai interieur. Als het eerste lied gezongen wordt, is het moeilijk om de voetjes stil te houden. Wat swingt deze variant van Stille Nacht, met ondersteuning van drums en sambaballen! Zelfs de preek van de bisschop is doordrenkt met humor en regelmatig moeten de kerkgangers breed glimlachen.

Kerstmis in Kathedraal

Zo blijft iedereen bij de les en wordt de preek zorgvuldig gevolgd. Voor ons is dat wat lastig, want de preek wordt als enige onderdeel in het Surinaams gehouden. Het thema – kindermishandeling binnen het gezin, een groot probleem in Suriname – ontgaat ons echter niet. De kerkgangers zijn meestal netjes aangekleed, soms zelfs echt feestelijk met veel glitters. Al met al zeker een hoogtepunt van ons bezoek aan dit spannende land, waar diverse culturen en religies vredig naast elkaar wonen.

Op naar Tobago

Na drie interessante weken, waarin we ook nog een indrukwekkende jungletour maken en onder andere het stuwmeer bezoeken, gooien we enkele dagen na Kerstmis de trossen los om door te reizen naar Tobago. Opnieuw is het lastig afscheid nemen van onze hier nieuw gemaakte vrienden. Dankzij de sterke stroming in de rug, wordt dit de snelste oversteek die Garfield ooit heeft gemaakt. 500 Mijl met een gemiddelde snelheid van 6,4 knopen! Niet slecht voor zo’n zwaarbeladen luie kat! Als we rond het middaguur op 30 december de Man of War Bay binnenvaren en daarmee officieel in de Carieb zijn aangekomen, zijn we zwaar onder de indruk van het vele groen dat de baai omringt. Daarnaast een heerlijk wit zandstrand aan de rand van onze ankerplek. Dat belooft veel moois voor de komende maanden!

Tags: Last modified: 17 januari 2024
Sluiten