Reisverhalen

Nu in Zeilen: Race naar Kaapstad

12:30

Van inklaarhaven Richardsbaai naar uitklaarhaven Kaapstad is de afstand een kleine duizend mijl. Dat lijkt een fluitje van een cent na de vele mijlen over de Indische Oceaan. Niets is minder waar, merken Wietze en Janneke. Hun wens om snel in Kaapstad te zijn bezorgt ze een worsteling met stroom en wind.

“Ik krijg hier helemaal de zenuwen van,” mopper ik. Wietze lacht: “Dat merk ik. Toch is het niet zo ingewikkeld: we gaan of we gaan niet. Gaan betekent dat we een ruige rit tegemoet gaan. Niet gaan betekent nog een week of langer wachten op een volgend weergat. Simpel.” Ik start het PredictWind-routeringsprogramma voor de zoveelste keer op en laat het verschillende opties doorrekenen. Zucht. “Hoe je het ook wendt of keert, een kéér moeten we hier weg,” zegt Wietze nuchter. En daarmee valt de beslissing: we gaan morgen.

Schaken op drie borden tegelijk

Zeilen in Zuid-Afrika is pittig. Aan de vriendelijkheid van de jachtclubs en hun leden ligt het niet; het is een warm bad. Havens en goede faciliteiten voor jachten zijn echter schaars. “Het probleem is dat je bij elke aankomst als een held onthaald wordt, omdat je dat iedere keer ook weer verdiend hebt,” zegt medezeiler Yves. Er zijn immers veel variabelen om mee te spelen. Allereerst het startpunt: de meeste boten komen binnen in havens aan de oostkant van Zuid-Afrika: Richardsbaai of Durban. Die plekken zijn geliefd omdat ze dicht bij de wildparken en de schitterende Drakensbergen liggen. Na het bekijken van de leeuwen en nijlpaarden zeilen de meeste boten door naar Kaapstad. Dat is de plek waar onderhoud makkelijker te doen is en waar je allerlei leuke uitstapjes kunt maken.
De tweede variabele is het seizoen. Hoe langer je wacht in de zuidelijke zomer, hoe lager de drukgebieden onderlangs Zuid-Afrika gaan. Hun ‘staart’ in de vorm van venijnige fronten met harde zuidwestenwind maakt elke voortgang naar het zuiden onmogelijk en zelfs gevaarlijk. Ga je dus in november, de zuidelijke lente, dan weet je dat je stapje voor stapje achter elk front aan naar een volgende stopplaats gaat. Wacht je tot in december of januari, dan kun je soms wel vijf dagen achter elkaar mooie oostenwind hebben. De derde variabele is de stroom.

Zeilen 08/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat valt er vertellen over de verschillende stromingen? Wanneer besluiten Janneke en Wietze te vertrekken? Wat moet je weten over de voorregistratie? Wat wordt een zware tocht? Wanneer hebben de twee zeilers een muts nodig? En bereiken ze Kaapstad uiteindelijk wel of niet? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: © Janneke Kuyster en Wietze van der Laan
Tekst: Janneke Kuyster en Wietze van der Laan

Last modified: 14 augustus 2021
Sluiten