Reisverhalen

Nu in Zeilen: Gevangen in een droombestemming

19:45

Onderweg naar Nieuw-Zeeland komen Floris en Ivar vast te zitten in Frans-Polynesië, als het coronavirus deze eilandengroep in de Stille Oceaan bereikt. Er zijn slechtere plekken om vast te zitten, maar toch worden ze ongerust. Kunnen ze hun reis nog voortzetten of wordt deze droombestemming hun gevangenis?

“Jullie mogen niet verder varen,” zegt de gendarme streng terwijl hij ons vanuit de politieboot een formulier aanreikt. “Er mag maar één bemanningslid tegelijk aan land voor boodschappen of medisch advies. En altijd met mondmasker en dit formulier op zak,” voegt zijn collega toe. Terwijl we verbaasd het velletje papier bekijken, stuiven ze ervandoor. Vol gas varen ze op een zeilboot af die net in Gambier aankomt. Later horen we van de Nederlandse bemanning dat ze bijna een maand op zee hebben gezeten, maar de politie hun beval naar Tahiti te varen. Omdat ze door hun eet- en brandstofvoorraden heen zijn, mogen ze voorlopig toch blijven. De plotselinge afkondiging van de lockdown en het strenge optreden van de politie in dit paradijselijke vaargebied zetten ons aan het denken. Waar moeten we heen als straks het orkaanseizoen losbarst? Kunnen we onze reis en ons Sailors for Sustainability-project überhaupt nog voortzetten?

Gedoogd in Gambier

We liggen bij Rikitea, het enige dorp van de adembenemend mooie Gambier-archipel, dus we hadden het slechter kunnen treffen. “We kunnen in ieder geval elke dag verse baguettes halen,” lacht Ivar. “En boodschappen doen voor de nieuwe boten.” Er druppelen nog bijna dagelijks nieuwe boten binnen. Anders dan wij moeten nieuwkomers veertien dagen aan boord in quarantaine blijven. De meesten zijn echter blij dat ze voorlopig worden gedoogd; officieel moeten alle zeilboten die in Frans-Polynesië aankomen, doorvaren naar Tahiti, en de bemanningen met het vliegtuig naar huis.
Naarmate de tijd vordert, voelen we ons in Rikitea steeds opgeslotener. Wat aan het gevangenissentiment bijdraagt, is dat oom agent de ankerbaai vanuit het politiebureau nauwlettend in de gaten houdt. We willen de archipel graag verder verkennen en grijpen de eerste kans die we krijgen. Als de gendarmes aangeven dat zeilers zich binnen Gambier mogen verplaatsen als dat voor de veiligheid nodig is, gaan er meteen tientallen boten ‘schuilen voor slecht weer’. Wij kiezen voor een eilandje in een uithoek van de archipel, op nog geen acht mijl van Rikitea.

Zeilen 04/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waar stuiten de heren op een soort vuilnisbelt? Wat doen Floris en Ivar terug voor de natuur? Hoe beseffen ze als nooit tevoren dat zij als wereldzeilers toch wel heel afhankelijk zijn van politieke beslissingen over hun bewegingsvrijheid? Op welk moment zijn alle zeilers in jubelstemming? Wat houden plan A en plan B in? En worden ze wel of niet toegelaten tot hun bestemming? Je leest het allemaal in Zeilen 04/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Floris van Hees en Ivar Smits
Tekst: Floris van Hees en Ivar Smits

 

Last modified: 20 april 2021
Sluiten