Reisverhalen

Mayday, mayday, mayday, we need medical advice!

Vader en dochter naar de Carieb: oefenen voor geval van nood

09:00

ehbo cursus lange afstandzeilers

Met een verbeten en geconcentreerd gezicht schiet mijn oefenpartner Donna het derde hechtnietje in de snijwond. Deze gaat er gelukkig niet naast en zit meteen perfect. Gelukkig is het maar een oefenarm en geen echt levend mens.

EHBO cursus lange afstandzeilers
Verdoven voor het hechten.

EHBO cursus voor lange afstandzeilers

Ter voorbereiding op ons rondje Carieb heb ik de EHBO cursus voor lange afstandzeilers geboekt bij RS medical sailing. Stel je immers maar eens voor, wat te doen als je 1.500 km uit de kust, buiten het bereik van een helicopter of reddingsboot, een been breekt o.i.d.. Het is een scenario waaraan je liever niet denkt, maar grotere en kleinere verwondingen op zee kun je niet uitsluiten en dan is het wel zo handig als je niet helemaal met een mond vol tanden staat.

Na een lange avond theorie per Zoom, staat vanavond de praktijk op het programma. 4,5 Uur lang oefenen we reanimeren, hechten, injecteren en talrijke andere medische handelingen. Rob Sijbers, huisarts en zelf ook zeiler weet alles heel aansprekend uit te leggen. Het emotionele hoogtepunt voor de mannelijke deelnemers is de plastische, maar gedetailleerde uitleg over het aanleggen van een kathether. Ook dat is een scenario waar je zeker als man liever niet over nadenkt, maar alles beter dan “ontploffen”. Voor de echte noodgevallen oefenen we ook de noodoproep per marifoon. Ook dit wil in rust geoefend zijn, want onvoorbereid en met grote stress op een heldere manier per VHF hulp inroepen is echt lastiger dan je denkt.

EHBO cursus lange afstandzeilers
Rob Sijbers in actie.

Gemêleerd gezelschap en diverse plannen

Het gevarieerde gezelschap bestaat uit circa 10 deelnemers, die verschillende langere reizen op het programma hebben staan. Een retourtje Azoren, een jaartje Middellandse Zee, een rondje Oostzee of naar de Carieb zoals wij. Naast een hele informatieve avond hebben we ook onderling heel leuke gesprekken over onze plannen. Het verbaast mij hoe divers de plannen, de boten en ook de mensen zijn.

Mayday, mayday, mayday, we are sinking

De volgende dag zijn we met een iets andere samenstelling in het zwembad van Veenendaal. Nu staat de uitleg en het oefenen met het reddingsvlot op het programma. Ik heb mij hier wel eens vaker in verdiept, maar ik was er b.v. altijd vanuit gegaan dat zo’n ding na contact met water vanzelf zich opblaast, maar daarvoor moet je toch echt zelf aan het touwtje trekken. Ik had dus lang kunnen wachten…

We oefenen eerst bij goed licht en op vlak water, maar het is onvoorstelbaar hoe lastig het is om jezelf in een reddingsvlot te werken. Het reddingsvest op je borst, maakt dit ook zeker niet makkelijker. Het helpt inderdaad als je daar een beetje lucht uit laat lopen, zodat het reddingsvest een beetje meer meewerkt. Bij elke beweging geeft het vlot mee en het voelt als een eindeloos gevecht voordat je eindelijk de juiste lijnen binnen het vlot te pakken hebt, om er dan in te kunnen klauteren. Bij de tweede oefening in het donker stellen we vast dat zelfs het aandoen van het lampje, waarvan ik weer gedacht had dat dit automatisch gaat, geen makkelijke opgave is als je niet weet waar de schakelaar zit en hoe deze werkt.

EHBO cursus lange afstandzeilers
Reddingsvlot op de wal.

Comfort ontbreekt

Als we uiteindelijk met zijn drieën in een vierpersoonsvlot zitten, wordt het als heel snel erg krap en benauwd. Bewegen is zelfs met zijn drietjes al bijna onmogelijk, omdat het vlot aan alle kanten meegeeft. Stel je toch eens voor, dat je met een beetje pech 36 uur in een vlot moet doorbrengen op een woelige zee, terwijl het vlot steeds meer gaat stinken. Het toilet zijn ze immers vergeten en naast de zeeziekte die ongetwijfeld ook opkomt, heeft zelfs een geroutineerde zeiler ook nog zo zijn natuurlijke behoeftes…

Al met al een heel interessant weekend, dat ik in de voorbereiding niet had willen missen. Ik hoop oprecht nóóit in een reddingsvlot terecht te komen, maar mocht het noodlot ons treffen, dan ben ik tenminste een beetje voorbereid!

EHBO cursus lange afstandzeilers
Herman in een isolatiedeken.
Sailing Garfield

In de zomer van 2023 zijn Annabelle en Herman van plan naar de Carieb te vertrekken. Volg hun voorbereidingen maandelijks op Zeilen.nl of bekijk Sailing Garfield.

Tags: , , Last modified: 15 maart 2023
Sluiten