Het vertrouwde Weekend Weerbericht van Henk Huizinga, dat een baken is voor veel zeilers, verhuist naar Zeilen. Na ruim 15 jaar als onderdeel van Zilt Meteo gaat Henk Huizinga in goed overleg verder in samenwerking met Zeilen.
Schatplichtig aan, en volledig geïnspireerd door Zilt Meteo hebben wij in samenwerking met Henk de nieuwe Zeilen Meteo-website gebouwd. Het Weekend Weerbericht wordt daar onderdeel van.
Wat biedt Zeilen Meteo jou?
Het nieuwe Zeilen Meteo is verdeeld in acht blokken met actuele informatie en verwachtingen. Je hebt ze misschien niet allemaal tegelijk nodig, maar het levert je alle informatie die je nodig hebt om een inschatting te maken voor het weer in jouw vaargebied.
Vertrekpunt: weerkaart
De weerkaarten van het Britse Met Office zijn de beste van de wereld. Vroeger stond het Met Office in de Londense wijk Bracknell en daarom worden ze in Nederland vaak Bracknell-kaarten genoemd. De kaarten worden de klok rond gemaakt door tientallen meteorologen. Dat doen ze aan de hand van de actuele stand van zaken. Die situatie zie je op de analyse (EN: analysis chart). In de verwachtingen (EN: forecast chart) zie je vervolgens de verwacht verplaatsingen van het weersystemen de komende 5 dagen.
Op de weerkaarten zie je hoge- en lagedrukgebieden, fronten, eventuele troggen en isobaren. Zo kun je een inschatting maken van het algemene weerbeeld.
Lokale wind: de kracht van het Harmonie-model
Het HARMONIE-model van het KNMI is voor Nederland het beste model dat er bestaat en blinkt uit in verwachtingen op zeer lokaal niveau. Dat komt doordat het beschikt over ontzettend veel roosterpunten in Nederland ten opzichte van andere modellen. Daardoor worden lokale effecten – die tussen land en water optreden bijvoorbeeld – goed meegenomen in de verwachtingen. Het gemiddelde model is gebaseerd op vakjes van 10 tot 20 kilometer in het vierkant. Harmonie rekent met vakjes van 2,5 bij 2,5 kilometer, wat een veel nauwkeuriger resultaat geeft. Het model vereist zoveel rekenkracht, dat er tot maximaal 48 uur vooruit verwachtingen worden gemaakt.
Op de landkaart zie je de verwachte windsnelheid en -richting weergegeven met windhaken/windveren. De windgegevens van het Harmonie-model zijn in één oogopslag te zien op Zeilen Meteo, naast de belangrijkste weerkaarten.
Actuele wind
Dit blok betreft de actuele wind in (kust)plaatsen in Nederland. Windsnelheid en windrichting in één oogopslag, maar ook een grafiek van de gemeten windsnelheid en windrichting van de afgelopen dag zijn zichtbaar. Daarmee kun je een inschatting maken van bijvoorbeeld op- of afwaai, of golfopbouw uit een bepaalde richting.
Waar regent het? Radarbeelden
De actuele neerslag in de vorm van regen, hagel of sneeuw is te zien op de radarbeelden. Te zien vanaf het afgelopen uur tot zojuist. Verder vooruitkijken heeft geen zin, omdat de ontwikkeling – zoals het ontstaan of uitregenen van de bui – niet kan worden meegenomen in de verwachtingen.
Het enige dat de radar niet, of slecht kan zien is motregen. Om daar wat over te kunnen zeggen, zou je kunnen kijken naar de satellietbeelden, die bewolking weergeven.
Bewolking via satellietbeelden
Op de satellietbeelden kun je de bewolking zien. Overdag zijn dat beelden in het zichtbare spectrum. Vrijwel alle soorten bewolking, inclusief mist, zijn daarop goed te zien. ‘s Nachts is het donker en toont de kaart infraroodbeelden. Door het temperatuurverschil tussen aarde en wolken kun je dan alsnog een groot deel van de bewolking waarnemen, ook al is het voor het oog donker.
Ook te zien is het satellietbeeld van Europa, een gecombineerd satelliet- en radarbeeld, met bewolking in grijstinten en neerslag in blauw.
Marifoonbericht in tekst
Het weerbericht voor de scheepvaart zoals uitgegeven door het KNMI, dat je via de marifoon kunt beluisteren op kanaal 23, maar dan in tekst.
Handig als je ‘m hebt gemist, als je niet bij een marifoon in de buurt bent en handig om te lezen wat de huidige situatie is en verwachtingen zijn van het weer rondom jouw vaarwater.
Lange termijn-verwachting: 14 dagen
Voor als je toch een leidraad wil hebben voor de langere termijn, zowel op het gebied van wind, windrichting, neerslag als temperatuur, kun je naar de ‘pluim’ met lange termijn-verwachting kijken. De pluim wordt opgesteld door het KNMI op basis van het in Europees verband ontwikkelde ECMWF-model.
De pluim omvat de verwachting voor de komende 14 dagen, gebaseerd op langjarig gemiddelden; gemiddelden over voorgaande jaren. Goed voor houvast voor de aankomende vakantieperiode.
Zeilen Weekend Weerbericht
De gegevens die je zelf op Zeilen Meteo vindt, vormen ook de basis voor het Zeilen Weekend Weerbericht van Henk Huizinga. Op basis van de weerkaarten en de verschillende model-verwachtingen neemt hij je elke donderdagochtend mee in de weersverwachting voor komend weekend. Wordt het lekker zeilweer?
Ontvang elke donderdag het Zeilen Weekend Weerbericht in de Zeilen Nieuwsbrief.
Tags: Zeilen Meteo Last modified: 20 april 2023
Graag maak ik hier gebruik van! Henk was/is inspirerend en hopelijk nog lang!!
We hebben het altijd gevolgt! Vonden het geweldig!
Beste Henk,
Je weerbericht was meestal betrouwbaar. Ik heb er veel steun aan gehad naast de gribfiles die tot 5 dagen voorspellingen gaven wat niet echt nauwkeurig is natuurlijk.
Eén dag vooruit zien is accuraat maar 5 dagen is van het goede te veel.
Beste Henk, het ga je goed in je nieuwe job en nogmaals bedankt voor je inzet.
Vgr,
Van een Belg
Grappig dat jullie het van Zilt overnemen ja wij volgen het weer van Henk elke week al van af het begin met Zilt ook in de winter. het is een vast onderdeel van de week.
veel succes
Altijd met veel plezier naar het weekend weerbericht geluisterd en gekeken. Heldere uitleg.
Al vijf jaar iedere week geluisterd, en dank voor het boek en de cursussen! Aanrader voor andere luisteraars. Goede voortzetting bij ZEILEN
Henk’s weerbericht zou ik echt echt gemist hebben. Blij dat hij blijft.
mvg