Nieuws

Weekend Weerbericht verder onder vlag van Zeilen

Het wekelijkse Weekend Weerbericht wordt onderdeel van Zeilen Meteo

09:49

Ruim 15 jaar was het Weekend Weerbericht van Henk Huizinga een vast onderdeel van Zilt Meteo. Vanaf 27 april neemt Zeilen deze nobele taak over en faciliteren we het beknopte en heldere Zeilen Weekend Weerbericht.

“In totaal 1000 Weekend Weerberichten heb ik tot nu toe gemaakt,” zegt Henk Huizinga, die ons op donderdagochtend in zijn studio ontvangt. “Ik ben vast begonnen, want hij gaat er altijd rond 11.00 uur uit.” Het Weekend Weerbericht komt op Zeilen Meteo, gaat naar duizenden nieuwsbrief-abonnees en verschijnt ook op Henks eigen website.

Startpunt weerkaart

“De weerkaart is de moeder aller weersinformatie. Daar begin ik.” Henk toont de meest recente weerkaart van het Britse Met Office. “Zie je de isobaren hier dicht naast elkaar? Daar staat dan zo’n 25 tot 30 knopen uit het zuidwesten – klopt met wat ik buiten zie. Het lagedrukgebied bij Ierland verplaatst in de prognose vrij snel: de hele handel ligt zondag alweer boven Oekraïne. Komt dat over Nederland, dan draait de wind naar noordwest.” Hij wijst op zijn scherm. “De isobaren lopen vanuit het noordpoolgebied helemaal naar Nederland. Koude, droge lucht voor zondag. Een echte zondag.”

“De weerkaart is de moeder aller weersinformatie,” zegt meteoroloog Henk Huizinga

Henk interpreteert de weerkaarten en maakt naar aanleiding daarvan een verwachting. “Ik check even met andere modellen of ze het een beetje eens zijn met mij en als dat aardig overeenkomt, maak ik het Weekend Weerbericht. Het is elke week weer een uitdaging om het weer te benoemen: dat vind ik leuk.”

De modelverwachtingen gebruikt Henk als controle: komen die overeen met zijn verwachting?

“Ik gebruik geen vooraf geschreven tekst, dan blijft het luchtig en houd ik het spannend, ook voor mezelf.” In het opnameprogramma selecteert hij een deel van het beeldscherm dat wordt opgenomen en drukt op de knop. “Het is weer donderdagmorgen…” Henk loopt door de weerkaarten heen. “Nee. Opnieuw,” zegt hij plotseling midden in een zin. “… tot volgende week donderdag.” Einde opname. “Vroeger begon ik na een foutje opnieuw, maar nu knip ik dat er gewoon uit,” zegt hij. “Nu eerst video online, tekst op mijn eigen website, kopiëren naar de nieuwsbrief en dan klaarmaken voor Zilt – straks Zeilen Meteo.”

Praktische meteo voor zeilers

Henk Huizinga (73) begint in 1972 als jonge meteoroloog. Hij werkt twintig jaar voor het KNMI op Schiphol om vliegers van weersverwachtingen te voorzien. Veel vliegers vragen Henk ook om advies voor hun zeiltochten en in 1990 richt Henk NimosMeteo op. In 2005 verlaat hij het KNMI en gaat hij voor zichzelf verder. Hij voorziet duizenden zeilers van informatie, kennis en kunde over het weer, onder andere in samenwerking met Ruud Kattenberg. Eerst voor Zeilen, vanaf 2007 voor Zilt.

Elke donderdagochtend maakt Henk het Zeilen Weekend Weerbericht (c) M. van Sijdenborgh de Jong/Zeilen

Je mist niets’
Het succes van Zilt Meteo schuilt in de precies afgemeten hoeveelheid informatie die je daar kunt vinden. Oprichter van Zilt en voormalig Zeilen-(hoofd)redacteur Ruud Kattenberg: “Er is heel veel niet; je kunt je hiertoe beperken en dan mis je niks.” In wat er wél is, schuilt de kracht. “Zeilers raakten het spoor bijster in het enorme informatieaanbod. Het uitgangspunt van Zilt Meteo was simpel: hoe willen we zelf geïnformeerd worden als we gaan zeilen? Dat was de essentie van Zilt Meteo en het Weekend Weerbericht. Zilt Magazine is in 2019 gestopt om ruimte te maken voor de zeilplannen van de makers. Zilt Meteo ging door, maar vanaf 20 april 2023 verspreidt Zeilen samen met Henk Huizinga het bekende Weekend Weerbericht.”

Elke week Zeilen Weekend Weerbericht ontvangen

Het Zeilen Weekend Weerbericht wordt elke donderdagochtend gemaakt door Henk Huizinga. Schrijf je in voor de Zeilen nieuwsbrief en ontvang het Zeilen Weekend Weerbericht automatisch elke week in je mailbox.

Je leest het Zeilen Weekend Weerbericht op Zeilen Meteo.

Tags: , Last modified: 28 april 2023
Sluiten