Als je het ruime sop kiest naar Engeland, de Carieb of verder, wil je een betrouwbaar weerbericht ophalen. Aan theoretische informatie over meteorologie en aanbod van weerberichten en windapps geen gebrek. Maar hoe pas je dit alles in de praktijk toe? Vier zeer ervaren zeezeilers en navigators leren ons in Zeilen editie 07/2023 de fijne kneepjes van hun vak.
Ervaringsdeskundigen zoals Jolbert van Dijk en Christa ten Brinke testen al tientallen jaren een heel scala aan weerbronnen uit. Ze maken op zee gebruik van navigatie programma’s als Expedition Marine en Adrena en slaan er synoptische weerkaarten, ook wel Bracknell-kaarten, op na. Ervaren zeilers en navigators hebben ieder zo hun eigen routines. Waar halen zij hun weerberichten vandaan en wat zijn volgens hen de beste weerbronnen voor midden op zee?
Hoe ga jij te werk als walnavigator, bij het routeren van boten?
“Ik begin altijd met een synoptische weerkaart, die je bijvoorbeeld via Saildocs of Squid Sailing kunt downloaden. Zelfs hier in de baai van Palma, voor een baan voor de Olympische klasse, pak ik als eerste een weerkaart erbij, omdat het grote plaatje erg belangrijk is: waar liggen de drukgebieden, komen er fronten over? Rond Nederland en Engeland gebruik ik de Met Office als bron, want die kaarten zijn, in tegenstelling tot die van het KNMI, door mensen getekend. Op de NoordAtlantische Oceaan en de Pacific kun je ze opvragen bij het Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration); op Squid Sailing staat welke kaarten waar precies beschikbaar zijn. Veel mensen kijken naar het weer alsof ze door een lege wcrol kijken: zonder naar het grote geheel te kijken. Dat is ook het effect van allerlei apps die veel details geven, maar niet noodzakelijkerwijs nauwkeurig zijn.”
Waarnaar kijk je, na de synoptische kaart?
“Als je de synoptische weerkaart eenmaal hebt geïnterpreteerd, kijk je wat computers ervan maken. Als je nog goed internet hebt, is Windy een goede, complete bron.
Ik kijk eerst naar globale modellen zoals GFS en ECMWF en zoom dan in naar een model met een hogere resolutie. AROME is bijvoorbeeld een fantastisch model, maar het is zo nerveus als ik weet niet wat. Modellen met een hoge resolutie zijn ideaal voor zeewinden en de effecten van kapen, maar ze slaan af en toe de plank compleet mis. Staar je er dus niet blind op en vergelijk ze altijd met het grotere plaatje.
Gribfiles zijn sowieso erg gedetailleerd, maar je moet ze wel kunnen begrijpen. Laat iemand maar eens fronten in een gribfile tekenen: waarschijnlijk heeft hij
geen idee waar het eventueel gaat onweren. Dus school jezelf daarin. Doe bijvoorbeeld mee aan virtuele zeilwedstrijden om te leren routeren. Of kijk elke dag op een weerkaart en bedenk dan wat er die dag voor weer gaat komen.”
Zeilen 07/2023
Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe kom je zonder onbeperkt internet aan een goede weerkaart? Hoe bepaal je welk weermodel het
beste is? Wat zijn spaghettiplots? Hoe vergaren (vertrekkers) Wouter en Brigitte hun informatie over het weer? En wil je een overzicht zien van de beste weerbronnen volgens experts? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 19 juli verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.
Tekst: Marit Verbeek
Tags: weerbericht Last modified: 3 juli 2023